Gå til hovedindhold

Covid-19 vaccine og Mavenclad

Spørgsmål

Jeg kan forstå, at mRNA vaccinen sætter gang i t-cellerne. Jeg bliver behandlet med Mavenclad (claribine) som gerne - så vidt jeg forstår - skulle undertrykke dannelsen af disse celler. Hvordan vil en evt. behandling med Mavenclad kunne gå hånd i hånd med covid vaccinen?

Min primære bekymring går på, at jeg bliver vaccineret og herefter skal starte på år 2 af behandlingen, og herved nulstiller immunsystemet til ikke at kunne genkende virussen og derved ikke har den ønsket effekt eller omvendt. Jeg ved ikke om det er sandt, men så vidt jeg kan forstå af diverse skriv stimulerer vaccinen også produktionen af t-celler, så ville dette ikke modvirke Mavenclad behandlingen - altså teoretisk set?

Mine overvejelser går på at vente til en traditionel vaccine er udviklet og klar. Altså et med inaktive covid celler. Som vi kender den fra traditionelle influenza vacciner. Jeg håber, at jeg kan få et teoretisk belyst svar, der kan guide mig i mine overvejelser.

Svar

Det skal indledningsvis siges, at der stadig er mange ubesvarede spørgsmål om Covid-19 vaccine i forhold til MS immunbehandlinger. Ved Mavenclad påvirkes både immunsystemets B- og T-celler umiddelbart efter man har taget behandlingen, men vil derefter gendannes langsomt.

Det er bedst at få Covid-19 vaccinen et stykke tid efter du har fået Mavenclad, når immuncellerne er begyndt at komme tilbage. De to vacciner, der er på markedet aktuelt (RNA-vacciner), aktiverer både B- og T-cellesystemet, men der er ikke noget der tyder på, at dette forværrer MS eller andre autoimmune sygdomme. Efter du har fået 2. års behandling med Mavenclad, vil du stadig bevare et vaccinerespons, men dette vil afhænge af hvor godt du har responderet på de første vaccinationer og vaccinens langtidseffekt.

Det bedste er derfor, at du får vaccinen når den bliver tilbudt, og man sidenhen må revurdere din Covid-19 immunitet, efter du har fået 2. års Mavenclad behandling.