Gå til hovedindhold

D-dråber

Spørgsmål

Min læge kan desværre ikke svare på, om det vil være godt at fortsætte med at give d-dråber efter mit barn nu er blevet 2 år (anbefaling fra 0-2 år), men jeg har læst at d-dråber kan forebygge sclerose? Min Svigerfar og svoger har begge sclerose, så vil jo gerne forebygge så godt jeg kan.

Svar

Jeg kan godt forstå, at du vil gøre alt for at forebygge sklerose, og idet vi ved at D-vitamin har en indvirkning på sklerose, er det en god ide at sørge for, at ens D-vitamin niveau ikke kommer under den anbefalet minimum grænse på 50 nmol/l. Idet det er meget forskelligt, hvor godt vi optager D-vitamin fra kosten - avocado, fede fisk, ost og andre fedtholdige mælkeprodukter og så selvfølgelig solen - er det individuelt, hvor meget tilskud man har brug for. Det afhænger selvfølgelig af hvor meget dit barn opholder sig ude i solen, og hvis dit barn altid har solfaktor på som er over 8, er der ikke meget uv-stråler fra solen, der kan komme igennem huden.

Den helt sikker måde at få kontrolleret sit D-vitamin niveau er en blodprøve hos egen læge. Det vil kunne give et præg om, hvor meget tilskud man har behov for, eller om man i det hele taget har brug for tilskud. De flest anbefalinger lyder på et tilskud om vinteren, hvor der ikke er sollys. Tilskud er alt fra 10 til 70 mikrogram (400- 2800 ie).

Jeg ville mene, at det fortsat vil give god mening at give dit barn et tilskud af D-vitamin om vinteren, og så bruge sollyset foråret og sommeren ud fra de anbefalinger Kræftens Bekæmpelse giver, med hensyn til at du også skal forebygge hudkræft.