Gå til hovedindhold

D-vitamin til børn med MS

Spørgsmål

Min datter på 13 år har fået konstateret sclerose for lidt over en måned siden. Hun er ikke en soldyrkende pige og spiser sjældent fisk. Hvor meget D vitamin tilskud skal hun have? Er der nogle referenceværdier for børn med sclerose?

Svar

Det er rigtigt, at D-vitamin har en betydning, når man har sklerose, derfor måler de fleste læger indholdet af  D-vitamin i blodet, for at undersøge om man har D-vitamin mangel. For sklerose patienter skal D-vitamin indholdet i blodet ligger over 50 nmol/l, også når man er 13 år.  Hvis den er under 50 nmol/l, har man mangel på D-vitamin, og de fleste læger vil derfor tilråde et tilskud på D-vitamin, indtil den er i niveau.

De fleste får nok D-vitamin fra solen og i kosten, og kommer op på den anbefalet daglige mængde som er 10 mikrogram. D-vitamin fås især fra fisk, f.eks.et stykke laks på 100 mg indeholder 30 mikrogram D-vitamin.  Det anbefaledes også at komme ud i solen og få sol på arme, ben og ansigt mellem 5 til 30 minutter, 2 til 3 gange om ugen. Det er nok. Om vinteren er solen ikke stærk nok, men om sommeren vil en halv time i solen være nok til at huden danner op til 500 mikrogram D-vitamin. Det tilrådes fortsat ikke at solbade i den stærke sol mellem klokken 12 og 15, og D-vitamin dannes kun hvis der ikke er solfaktor på huden. Ved en solfaktor på over 15 vil det blokere med 99 % for dannelsen af D-vitamin i huden.

Du skriver, at din datter ikke er en soldyrker og sjældent spiser fisk, derfor kan det være, at det er nødvendig med et tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram dagligt, især om vinteren, så den ikke falder under niveauet på 50 nmol/l. Jeg anbefaler, at I taler med jeres sklerose læge om det, så I sammen kan lægge en plan.