Gå til hovedindhold

Daglig træning

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 28 år med 4 store attacker. I de første 27 år lykkedes det mig at lukke øjnene for det faktum, at jeg gradvis kan mindre og mindre. Sidste år gik det pludselig op for mig, at min gangdistance var nede på 30 meter. Jeg er, mildest talt, rystet over hvor meget man kan fornægte, men nu er jeg gået i hård træning. Jeg har gået til holdtræning i 1 år og de sidste 2 måneder har jeg desuden gået i træningscenter 1 gang om ugen. Nu er jeg så begyndt at træne hver dag. Mit problem er, at jeg sådan set ikke kan mærke nogen ændring, og det er forfærdeligt demotiverende. Er det forkert at træne hver dag? Vil kroppen reagere bedre, hvis det kun er hver anden dag? Eller skal jeg blive ved, og så kommer resultatet lige pludselig?

Svar

Det er godt at høre, at du er blevet motiveret for at træne, og det er aldrig for sent. Men når din gangdistance er 30 m, er der følgevirkninger af sclerosen; musklerne får ikke de signaler de skal have, og derigennem er musklerne blevet svækkede. Centralnervesystemet skal stimuleres og trænes, men effekten af træningen vil også afhænge af, hvor store skader der er i dit centralnervesystem.

Jeg ved ikke, hvordan du er påvirket ud over din gangdistance. Er balancen og følesansen også påvirket? Bliver du primært udtrættet, eller er der også spasticitet? Under alle omstændigheder skal kroppen have mulighed for at restituere, og dette er især vigtigt ved MS. Derved vil jeg mene, at daglig træning er for meget træning, og træningen skal være varieret.

Daglig styrketræning er definitivt for meget: max 3 x om ugen, hvis du altid træner de samme muskelgrupper. (Træn så du kan udføre øvelsen korrekt 15 x, men så hårdt at du har brug for en pause efter nr. 15. Hold pause i 1 min og lav så yderligere 2 x 15 med 1 minuts pause imellem) Men du må gerne kombinere det med f.eks. 1 dage med stræk og udspænding evt. i form af yoga, som også arbejder med din balance. Og så din holdtræning. Du skal som minimum have 1-2 dages pause og skifte imellem de forskellige træningsformer. Du må ikke træne så hårdt, at det tapper dig for al energi; der skal også være energi til sociale aktiviteter mm.

Jeg tror desværre ikke, at resultatet bare lige pludselig kommer, men du gør noget for at bevarer dit funktions niveau, og der kan evt. komme mindre forbedringer, såfremt sclerosen er stabil og holder sig i ro. Bliv ved, men max 5 dage om ugen med varieret træning. Rådfør dig gerne med en fysioterapeut ift. hvilke muskelgrupper du primært har behov for at træne og få vejledning i træningsformer, der er målrettet dig og dine behov.