Gå til hovedindhold

Den rette medicin

Spørgsmål

Jeg er 35, travl gift mor til 3 små børn. Jeg fik min diagnose pludselig for 13 måneder siden. Min søster fik diagnosen for 10 år siden og har et mildt forløb med "kun" 3 små attakker på de 10 år. Mit forløb startede med dobbeltsyn i 3 måneder, så ansigtsparese, så svimmelhed og balancebesvær og siden april 2012 isnende/sviende fornemmelser i armene og nogen gange venstre ben.

Neurologen på Holbæk Sygehus hvor jeg er tilknyttet, har hele tiden sagt at det formentlig er en mild form for sclerose jeg har - ligesom min søster. Han kan dog nu, 13 måneder efter godt give mig ret i, at der er sket lidt mere end han havde ventet, dog er det ikke "alvorlige attakker". Der har bare været mange, eller flere sammenhængende. Vi kan ikke rigtig tælle. Jeg er enormt bekymret for, om min sygdom er mere agressiv end lægen har spået. Min søster får ingen medicin. Jeg begyndte på Avonex i april, for jeg turde ikke andet eftersom små attakkerne rullede hen over mig hele tiden. Jeg har de her isnende/sviende fornemmelser i venstre arm, lidt i højre arm og nogen gange i venstre ben hver dag. Er det et mildt forløb, hvis der allerede er varig skade? 

Jeg har også spørgsmål til Avonex, som jeg tåler enormt dårligt. Jeg bliver simpelthen så influenza-ramt, at det kræver en sygedag hver uge. Og hvis det så bare var det. Jeg føler tit, i løbet af resten af ugen, at jeg har influenza. Min krop føles tung, øm og slatten. Den sclerosesygeplejerske jeg går hos, ved meget lidt om medicin og muligheder. Jeg synes det ville være rart at fortsætte med kun ugentlige injektioner, men jeg kan næsten heller ikke holde ud at leve sådan her. Selv på Ibuprofen og Paracetamol mærkes det. Og det kan jeg jo heller ikke tage hele døgnet hele ugen. Men hvad bør jeg skifte til?

Jeg synes Avonex-pennen er nem. Og alle de andre muligheder er blandeprodukter og møg besværligt. Det bliver svært at skjule for mine børn, at jeg tager medicin, hvis jeg skal injicere så ofte og blande først. Hvorfor kan de ikke lave noget der ligner insulin-penne? Skal jeg gå helt over i anden medicinform Copaxone? For at slippe for bivirkninger og for at holde mig så rask som muligt? Hvad vil hjælpe mig bedst? Jeg kan ikke holde ud at de lader det være op til mig selv?

Lægen sagde at det var en mild form for sclerose, og jeg er meget mistænkelig nu. Sygeplejersken sagde at Avonex-bivirkninger ville gå væk, men det var heller ikke sandt. Min mor er lige pludselig død at bugspytkirtelkræft som er arveligt i vores familie, og jeg skal have taget tumormarkør ligesom mine 3 søskende. Jeg kan ikke overskue mere. Hjælp mig med at finde den rette medicin.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang