Gå til hovedindhold

Depression, kognitive problemer eller sklerosetræthed?

Spørgsmål

Kognitive problemer, Depression, Fleksjob/Deltid... Jeg ku' næsten blive ved, og så alligevel ikke. Min motivation for "endelig" at tage mig sammen til at skrive et spørgsmål her, er et andet spørgsmål, jeg læste i går: "HAR JEG KOGNITIVE PROBLEMER SOM FØLGE AF SCLEROSE?".

Jeg synes vedkommendes historie ligner min utrolig meget. Jeg har f.eks. ingen fysiske problemer. Min egen læge har uden videre afvist, at jeg skulle lide af en depression, uden at jeg har været bekendt med, at en undersøgelse for dette skulle have fundet sted. Jeg anfægter overhovedet ikke lægens konklusion. Men kan jeg forveksle kognitive problemer med depression eller omvendt? Eller kan fatique være årsagen. Jeg er "ugidelig", kan måske opfattes som doven. Eller det er jeg bange for. Jeg har indtil for nylig løbet tre gange om ugen (5-10 km), og ville gerne gøre det stadig, tror også jeg stadig kan, men synes ikke jeg kan finde tiden til det. Eller passe det ind i dagligdagen. Når jeg slår græsplænen, er den ofte MEGET lang, og jeg forsøger hele tiden at udskyde det, men græsset bliver jo bare længere og længere. For et par måneder siden skiftede jeg tagrender på huset, men det holdt hårdt. Færdig er jeg ikke _helt_ endnu.

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke går og føler mig trist over at have fået diagnosen. Selv om det er træls, er jeg ikke ked af det, ikke bitter, ikke noget. Jeg er glad for min egen læge, for neurologer og sygeplejesker. For hele sygehusvæsenet. Jeg mødes altid af flinke behandlere. Travle godt nok, men det er jo systemerne i sygehusvæsenet, der er skyld i det. Jeg har for lang tid siden været i kontakt med en psykolog, men følte det var spild af tid. Jeg fik ingen svar eller forklaringer, og det var egentlig det jeg synes jeg havde behov for.

På den anden side er jeg bekymret, fordi jeg nu i et år har været delvist raskmeldt. Mine chefer vil ikke tage ansvaret for, at jeg arbejder fuld tid med undervisning. Givetvis af hensyn til både mig og vores studerende. Jeg er derfor i gang med jobtræning mhp. visitering til fleksjob. På en eller anden måde vil jeg slet ikke, da jeg føler, jeg bliver stigmatiseret. Skal jeg foregribe begivenhederne, og foreslå en deltidsstilling i stedet (min arbejdsgiver er MEGET fleksibel på dette punkt og tager deres sociale ansvar alvorligt). Hvad kan bedst betale sig mig/for samfundet? På kort sigt/på lang sigt?

Hvis det er forbigående, hvor lang tid tager det så at komme over det? Det som jeg ikke ved, om det er depression, kognitive problemer eller sclerosetræthed. Den nye fleksjobordning, som jeg ikke rigtig kan forstå, eller læse noget særlig konkret om, virker ikke på nogen måde attraktiv. Det er måske også meningen? Jeg kan ikke strukturere dette, og roder rundt i det hele. For nogen tid siden havde jeg selvmordstanker. Men efter at have tænkt i nogen tid er jeg kommet frem til, at jeg ikke ønsker at dø. Det er nærmere fordi jeg ikke har helt vildt meget lyst til at leve.

Og jeg har svært ved at tage min Avonex hver tirsdag, så hvordan skulle jeg kunne springe ud fra en bro, eller skyde mig selv? Jeg er ikke bange for nåle, og det gør ikke ondt, og jeg er jo vant til sprøjten og har ikke længere nævneværdige bivirkninger. Men alligevel er det en af mine døtre eller hustru der trykker på udløseren til Avonex pennen.

I går hørte jeg i radioen om en der havde haft en blodprop der var passeret (i hjernen?). Manden havde haft taleproblemer og andre problemer som efter genoptræning var i bedring. Hvorfor tilbydes personer med sclerose ikke genoptræning? Er det fordi, det er en kronisk sygdom (der jo oftest bliver værre med tiden)? Jeg er ked af jeg klikker på "send" lige om lidt. Undskyld, men nu har jeg skrevet det, og det er det bedste det kunne blive til lige nu. Usammenhængende og ustruktureret. Af samme grund behøver I ikke svare.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang