Gå til hovedindhold

Diagnose efter epiduralblokade

Spørgsmål

Min kæreste har fået konstateret Transversel akut myelitis, og vi har en mistanke om, at det kunne være opstået i forbindelse med den epidural blokade, som overlægen kæmpede med at lægge i ryggraden, da vi var på fødeklinikken. Vi har uafhængigt hørt fra en anden sygdomsramt kvinde, som også har mistænkt en epidural blokade i forbindelse med sin fødsel.

Det rammer jo primært kvinder - så man kan jo ikke lade være at tænke i sandsynligheder. Findes der undersøgelser på dette? Kan man udelukke, at der kan være en sammenhæng imellem epidural, vira og herunder Transversel akut myelitis?

Svar

Det ligger i menneskets natur at søge en forklaring på sin skæbne, og nok særligt i et af livets store øjeblikke med en fødsel. Jeg kan godt sætte mig ind i, at du tænker om der kan være en sammenhæng mellem begivenhederne, især fordi I har kendskab til et lignende tilfælde.

En infektion som årsag til sclerose har været efterforsket løbende, men der er aldrig fundet bevis for den hypotese, og der er et element af arv i sygdommen og kendte medvirkende genetiske faktorer.

Sclerose debuterer hyppigst i alderen 15-50 år med toppunkt omkring de 30 år, som er gennemsnitlig alder for 1. fødsel hos danske kvinder. Derfor vil der "by chance" være tilfælde med tidsmæssig sammenfald. Det er dog ikke det samme som årsagssammenhæng. Tilmed er risikoen for at få sclerose over dobbelt så høj hos kvinder som hos mænd, og risikoen er højere fra man har født og ca. 6 måneder frem.