Gå til hovedindhold

Diffuse symptomer, relation til sclerose

Spørgsmål

Jeg har i omkring 10 år oplevet kropslige symptomer, som jeg altid har betragtet som psykosomatiske. Har prøvet en del forskellige former for terapi - dette har gjort mig klogere, men jeg har det dog stadig på samme måde, både psykisk og fysisk.

Mine kropslige symptomer er p.t. som følger: Ændret syn (de sidste 4 år har det ændret sig), svært ved at koordinere og fokusere (har fået nyt glas i briller 3 gange på ½ år, været ved øjenlæge og få målt synet efter drypning), smerter i øjne og migræne, der altid starter "i øjnene". Disse smerter medfører, at jeg ikke kan se så godt, det flimrer for øjnene og jeg får både en fornemmelse af dobbeltsyn og at synsfeltet bliver "delt".

Jeg har desuden svært ved at koncentrere mig om at læse - føler øjnene hopper hen over bogstaverne/teksten. Derudover er jeg meget lysfølsom. Min hukommelse er også blevet dårlig, især korttidshukommelsen. Jeg kan for eksempel ikke huske noget jeg lige har læst, eller jeg kan ikke huske hvad jeg gik ud i køkkenet/ind i stuen efter etc. Jeg har ellers altid haft en god hukommelse.

Min balance er også elendig. Når jeg går lige ud, ad en vej, skal jeg koncentrere mig for at gå lige. Et enkelt kast med hovedet, hvis jeg for eksempel vender mit hoved mens jeg går, så er jeg ved at falde, eller i hvert fald går jeg med sikkerhed skævt.

Jeg har problemer med at koordinere mine bevægelser samt at bedømme afstande. Derfor kan jeg godt komme til at støde ind i/tabe ting.

Desuden synes jeg at det kniber med at holde helt tæt, når det kommer til min blære.

Psykisk er jeg også påvirket, men har været dette i måske 20 år. Har symptomer på både angst, depression m.m., men ikke udpræget, således at jeg ikke kan føre et normalt liv.

Sex har jeg ingen som helst lyst til. Hvad det skyldes, er ikke helt klart for mig. Min fortid med mange forhold/mænd, der nu gør, at mit forhold til sex ikke er særlig sundt/almindeligt, sygdom, at jeg ammer eller på grund af min psyke - dette står mig lidt uklart.

Jeg har ikke så mange udtalte smerter i kroppen, andet end ryg og skuldre, hvilket jeg tror skyldes at jeg ammer, de mange timer man bar sidder og at jeg bærer på min søn m.m. Smerterne er mest hovedsmerter, det vil sige migræne og spændingshovedpine.

Er det noget jeg skal gå videre med, eller er det "bare psykisk"?

Jeg har ofte nævnt dette i forbindelse med lægebesøg, terapi m.m., men her har man kun fokuseret på, at jeg havde problemer med psyken.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang