Gå til hovedindhold

Dobbeltsyn og prismer i brillerne

Spørgsmål

Jeg fik for ca. 5 år siden konstateret dobbeltsyn, som kun er tiltaget. Har prismer i brillerne, startede med 5 prismer fordel på begge øjne, øget til 4 prismer på hvert øje og for 2 år siden øget til 6 prismer pr. øje. Skal nu nok igen have flere prismer. Blev for 5 år siden scannet for hjernesvulst, der ikke var til stede. Er nu blevet oplyst om sammenhæng mellem sclerose og dobbeltsyn. Hvordan undersøges det, om der kan være en sammenhæng i mit tilfælde?

Svar

Hvis du havde en normal MR scanning af hjernen da dobbeltsynet debuterede, og du ikke har haft længerevarende symptomer fra andre steder af centralnervesystemet sidenhen, er det usandsynligt, at sclerosen er årsagen til dobbeltsyn.

Hvis øjenlægen finder grund til det, kan man lave en ny scanning. Fandt man ingen forklaring på dobbeltsynet (tidligere skelen f.eks.)? Nogle gange kan man kompensere for skelen indtil et vist punkt. Når man bliver midaldrende, og man når læsebrillealderen, får man sværere ved at akkomodere og se tæt på, så hvis der er tale om udadskelen kan man måske ikke længere kompenserer for den, og dobbeltsynet kan blive værre og kræve flere prismer.

Det er ikke altid, at man kan behandle dobbeltsyn med prismer, og du skal derfor glæde dig over, at du trods alt kan opnå bedring med prismer.