Gå til hovedindhold

Dropfods stimulator

Spørgsmål

Jeg har glæde af en dropfodsstimulator, som gør det meget nemmere at gå. Den fysioterapeut jeg normalt træner med observerer dog, at den hæmmer aktiviteten af hasemusklen, som i forvejen er ret svag, og derfor vil jeg høre, om det er noget, der er viden om - altså at en dropfodsstimulator også kan have mindre heldige effekter.

Desuden vil jeg høre om det, at stimulatoren sender signaler til foden, for at den kan løfte sig kan gøre, at den begrænsede evne min egen hjerne har til det kan blive ringere. Jeg er med på, at stimulatoren hjælper til at styrke musklerne, det kan jeg jo mærke, men er det en god ide at have den på altid, eller er det godt for hjernen selv at få lov også?

Svar

Generelt er der mange, som har glæde af en elektrisk dropfodsstimulator. Når den fungerer godt, er den rigtig god. Dog er der også nogle som oplever, at løftet bliver skævt, at det er svært at placere elektroderne, de ikke kan tolerere strømmen eller andet, så elstimulation er ikke for alle - for nogle fungere en klassisk stiv dropfods skinne bedre.

Den elektriske dropfodsstimulator fungerer ved, at man sender elektiske impulser til den perifere nerve, der forsyner de 2 muskler der løfter foden. Når hælen løftes fri af underlaget, får man den elektriske stimulation, og når hælen sættes i afbrydes strømmen. Så den elektriske impuls supplerer/erstatter den svage/manglende impuls fra hjernen. Så det er extra funktionel styrketræning.

Din hasemuskel hæmmes ikke af stimulatoren, men ligesom fodens muskler har haserne nedsat kraft, og når fodens løft bliver stærkere, og du tager et lidt længere skridt, skal hasen arbejde mere for at undgå overstræk af knæet. Og det er måske mere end hasen kan klare.
Du kan kompensere for dette ved at tage lidt kortere skridt, eller i perioder træne ved at gå lidt ned i knæ, når du går og dermed undgår overstrækket. Man kan ikke gøre det hele tiden, men du kan øve dig i det og se det som træning.

Jeg vurderer ikke, at der er mindre heldige effekter af, eller at forbindelsen mellem hjernen og musklerne bliver ringere. Tværtimod hjælper dropfodsstimulatoren med at bevare et gangmønster, der er så normalt som muligt, og dette lagres/bevares i hjernen.

Jeg syntes, du skal bruge den mest muligt for at gå så normalt som muligt. Det er bedre for balance mm. Men hvis du har behov for en pause fra de elektriske stød, eller hvis din hud bliver irriteret af elektroderne/manchetten, kan det også være en god ide med en pause.

Se evt. også mit tidligere svar d.26/3-18: "Knæ der overstrækker".