Gå til hovedindhold

Er det Aubagio, der påvirker nyrerne

Spørgsmål

Jeg fik diagnosen sclerose i 2014. Samtidig startede jeg på Aubagio. Medicinen ser ud til at virke, da jeg ikke har haft attak siden og heller ingen bivirkninger. Jeg får taget blodprøver hver anden måned, og siden 2014 er mit eGFR tal faldet fra 90 til 43. Jeg har fået lavet en nyrebiopsi og svaret er, at der ikke kan findes en forklaring på mine noget ødelagte nyrer.

Jeg bliver fulgt med prøver hvert halve år. Jeg har stor mistanke til, at det er Aubagio, der er årsagen. Nyrelægerne siger, at scleroselægerne må tage stilling til min sclerose medicin, og scleroselægerne siger, at Aubagio har god effekt på mig, da jeg ikke har haft yderligere attak. Bør jeg skifte medicin?

Svar

Aubagio er ikke kendt for at give bivirkninger i form af nyrepåvirkning. Dermed ikke sagt, at der kan være specielle forhold der gør, at man alligevel må overveje at ændre din behandling, selvom den har god effekt. Under alle omstændigheder er det en beslutning der skal tages af din nyrelæge (nefrolog) og din scleroselæge i samråd, efter grundig overvejelse om årsagen til din dårlige nyrefunktion, mulig relation til Aubagio, samt alternativer til Aubagio.