Gå til hovedindhold

Er det livsvigtigt at spise fisk

Spørgsmål

Jeg er bosat i Spanien, hvor fisk er en meget vigtig del af kosten, men jeg har desværre aldrig kunne spise fisk, da det falder meget langt fra min smag. Der er af den grund nogen i min omgangskreds, der har foreslået, at min sclerose måske blev forværret af ikke at spise fisk. Jeg er med på, at det indeholder omega-3, som er meget vigtig for vores hjerne, men er det så ikke nok at tage veganske omega-3 algekapsler, eller er det virkelig så livsvigtigt at spise fisk?

Svar

Fisk er en rigtig god kilde til de langkædede omega-3 fedtsyrer. De har en betændelseshæmmende effekt i kroppen, og sættes derfor i forbindelse med en dæmpende effekt på udviklingen af sclerose. Der er dog rigtig mange, der ikke spiser den anbefalede mængde på 350 g fisk om ugen, heraf 200 g fed fisk. Og hvis man som du slet ikke spiser fisk, kan man i stedet dække sit behov for omega-3 fedtsyrerne via kosttilskud.

Dette kan enten være via et fiskeolietilskud, som indeholder omega-3, idet fiskene primært lever af alger, som er rige på fedtsyrerne. Men som du også nævner, kan det også være via en vegetarisk udgave som algekapsler, idet det altså netop er fra algerne, at fiskene får ophobet deres omega-3. Det vigtige er, at de kapsler du vælger indeholder de to omega-3 fedtsyrer EPA og DHA. Generelt anbefales et indtag af EPA og DHA på 200-300 mg dagligt, og gerne en højere dosis for at få en betændelseshæmmende effekt. Så du kan altså med andre ord godt få dækket dit behov for EPA og DHA via algekapsler frem for fisk.

Dog skal man huske, at fisk også er en vigtig kilde til andre næringsstoffer end langkædede fedtsyrer som f.eks. jod, selen og D-vitamin. Især D-vitamin er vanskeligt at få nok af i kosten, da meget få øvrige fødevarer indeholder tilstrækkelige mængder D-vitamin. Hvis du slet ikke spiser fisk, indeholder din kost derfor formentlig ikke tilstrækkeligt med D vitamin. Dog får vi også D-vitamin fra solens stråler, og da du er bosat i Spanien, så danner du D-vitamin via sollyset i ca. 10 måneder om året, da du er tættere på ækvator, og solen kommer højere på himlen i større dele af året. Modsat kan vi i Danmark kun danne D-vitamin i huden i ca. seks af årets måneder, da solen fra oktober til marts ikke kommer højt nok op på himlen til at stimulere dannelsen. Hvis du er usikker på, om din D-vitaminstatus er tilstrækkelig, og om du bør tage et tilskud, kan du evt. få taget en blodprøve hos lægen.