Er det stress eller forværring af min MS
Jeg er en kvinde på 40 år, som fik konstateret dissemineret sklerose som 16-årig, men har kun haft enkelte fysiske attakker siden og lever et ‘almindeligt’ liv med mand, to små børn og fuldtidsarbejde. Jeg har over det sidste halve år haft alt for travlt på arbejde, og min hjerne er virkelig på overarbejde. Det går ud over overskuddet og familielivet. Jeg har taget diverse stress-tests på nettet, alle med klar besked om, at jeg skal gøre noget nu. Samtidig fylder tankerne om evt. kognitive skader fra sklerosen mere og mere. Min hukommelse og koncentration er ikke for god, overblik er ikke-eksisterende, og jeg er træt.
Min mand mener, jeg skal sygemeldes med stress, men hvad er hvad? Og hvordan kommer jeg videre herfra og tager næste skridt mod at få en god hverdag for os allesammen igen?
Du skriver, at du igennem mange år har levet et liv med sklerose, som du ikke har mærket meget til. Nu er du dog blevet bekymret for, om det du oplever, er kognitive følger efter sklerose. Du har det sidste år haft alt for travlt på arbejde.
Jeg kan godt forstå, at det er svært for dig at skelne, hvad der er hvad. Det er faktiske sådan, at de kognitive vanskeligheder, som man kan få som følge af stress som f.eks. nedsat overblik, besvær med at holde fokus og koncentrere sig, problemer med at have flere bolde i luften samtidigt og hukommelsesbesvær netop er de vanskeligheder med tænkningen, som man også kan opleve som følge af sklerose. Desuden bliver man også meget hurtigt udtrættet, hvilket kan minde om den hjerneskadetræthed, man kan få som følge af sklerose (ikke at forveksle med sklerosetræthed, som har en anden karakter).
Hvis du er tilknyttet en skleroseklinik, så synes jeg, at du skal spørge dem, om de tænker, det kan være følger af sklerosen. Hvis det er lang tid siden, at du har fået lavet en MR-skanning af din hjerne, kan det være, at de vil foreslå, at du får lavet én.
Mange af mine klienter med MS har faktisk også udviklet stresstilstand. Kognitive vanskeligheder som følge af sklerose kan komme gradvist. Mange kan vænne sig til vanskelighederne, de forsøger på bedste vist at kompensere for dem. Kompensation hvor man f.eks. forsøger at planlægge og tænker fremad, at holde en god struktur og orden mv. er godt, da det i en vis udstrækning kan forebygge følgerne af de kognitive vanskeligheder, men det betyder samtidig, at man er på overarbejde med sin hjerne. Det kan bidrage til stress.
Ligegyldigt om dine symptomer er som følge af sklerose eller stress, eller måske begge dele, så lyder det som om, at du har ”presset citronen for meget” med både at have et travlt arbejdsliv, to små børn og en kronisk sygdom. De krav du selv og omgivelserne stiller til dig er større, end det du kan honorere. Så kommer der en ubalance, du forsøger at kompensere ved at ”løbe hurtigere”, kroppen reagerer med at øge produktionen af stresshormonet kortisol, som på den lange bane ikke er sundt. Du reagerer med flere og flere stresssymptomer. Det er et vink til dig om, at du skal passe på dig selv, og hvis du ikke selv gøre det i tide, så ”lægger kroppen dig ned”. Du bliver så træt og får så svært ved at holde sammen på dig selv, at du ikke kan ret meget. Du skal finde en balance i livet, hvor kravene til dig matcher det du kan byde ind med. Det er lettere sagt end gjort. Din egen læge, sklerosesygeplejersken, Scleroseforeningens psykologer eller en praktiserende psykolog kan evt. hjælpe dig.