Gå til hovedindhold

Får jeg også sclerose

Spørgsmål

Min mor på 56 år har haft sclerose i ca. 23 år. Sygdommen har udviklet sig til sekundær progressiv MS. Jeg er selv 34 år og vil gerne snart have børn. Dengang min mor fik stillet diagnosen MS, mente lægerne, at udbruddet af MS skyldtes fødslen af min lillesøster (det var en utrolig svær og hård fødsel for min mor).

Min kæreste og jeg er ret bekymret for, at det samme vil kunne ske for mig. Det skal siges, at jeg ikke har nogle symptomer på MS. Jeg lever sundt og træner flere gange om ugen, ryger ikke, og får ikke ofte alkohol, men jeg er selvfølgelig bekymret for, at det er inde i mig og at en fødsel vil kunne fremprovokere det. Har I set noget omkring døtre af sclerose-ramte mødre, hvor sclerosen også udbryder efter en graviditet? Eller er jeg for irrationel og bange?

Svar

Risikoen for at du skulle have sclerose (selvom din mor har sygdommen), og at det lige skulle bryde ud efter du har født, er usandsynligt lille. Der er ikke rapporter om, at døtre til mødre, der fik sclerose efter en fødsel, skulle videregive dette forløb. Jeg mener derfor ikke, at der er en reel grund til, at du skal bekymre dig.