Gå til hovedindhold

Fæces-transplantation og CIS

Spørgsmål

Jeg har fulgt med i indlæggende omkring tarm og MS - og også de spørgsmål der har været til FMT. Ved I hvor langt man er kommet med de undersøgelser, der henvises til her: "Virker fæces-transplantation mod MS"? Når man afsøger nettet efter FMT og MS - så ser man enkelte meget positive sager, men også nogen hvor virkningen er mindre tydelig. Det er klart, at der bør laves kontrollerede forsøg. Og gerne på både attakvis og progressiv MS - og også CIS.

Med hensyn til CIS: Hvordan står man som CIS patient i forhold til at kunne indgå i evt. forsøg med FMT? Jeg formoder, at skaderne på mine nerver indtil videre er begrænsede, da jeg næsten er symptomfri - så et forsøg med FMT kunne være interessant ud fra det perspektiv, at man måske kan stoppe sygdommen (såfremt den skyldes en ubalance i bakteriefloraen) inden den bider sig fast for alvor.

Svar

Mig bekendt - er der ingen sådanne forsøg igang ved CIS. Den normale måde ved forsøg med nye behandlinger er at starte med patienter med sikker sclerose, og se om en behandling virker der som et proof of concept studie. Hvis det er tilfældet, prøver man at udvide behandlingsforsøgene til andre forløbsformer af sclerose eller til CIS, et muligt forstadie til sclerose. Ved enhver behandling er der risiko for bivirkninger, og eventuel effekt af medicinen skal jo opveje disse. Det skal man også have for øje, når man behandler patienter med lette symptomer som f.eks. nogle patienter med CIS.