Gå til hovedindhold

Fleksjob og udbetaling ved nedsat arbejdsevne

Spørgsmål

Jeg er 31 år og blev diagnosticeret med attakvis sclerose i 2010, og har arbejdet på fuldtid lige siden. Har dog haft en paragraf 56 aftale, som jeg har været alt for dårlig til at bruge og reelt kun har været brugt de par gange om året, hvor jeg har været inde på min scleroseklinik. Jeg har de seneste år vænnet mig til at tage en lur, når jeg kom hjem fra arbejde for at være en smule mindre træt, men nu er jeg usigelig træt allerede før arbejdsdagen er slut.

Jeg er derfor i gang med at undersøge mulighederne for fleksjob. På min arbejdsplads er jeg så heldig, at jeg har kunnet sætte min udbetaling ved tabt erhvervsevne op til 80%, men hvordan påvirkes dette beløb, hvis jeg får fleksjob? Jeg vil jo ikke "skyde mig selv i foden" ved at få bevilget et fleksjob, hvis det betyder at jeg vil få markant mindre til rådighed, hvis jeg en dag skal på invalidepension. Så jeg er i tvivl om, det overhovedet er en god idé at søge fleksjob, da jeg jo desværre er nødt til at tænke meget langsigtet, og selvfølgelig gerne vil undgå økonomiske problemer fremadrettet.

Svar

Jeg går ud fra, at du er nogenlunde orienteret om reglerne for fleksjob, herunder også fastholdelsesfleksjob (fleksjob på nuværende arbejdsplads). Hvis ikke er der mulighed for at læse mere dels på Scleroseforeningens hjemmeside under Lovgivning, på Borger.dk og på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

Er man bevilget fleksjob modtager man løn fra sin arbejdsplads i forhold til den arbejdsindsats, der ydes der. Det betyder også, at indbetaling til pensionsordning sker i forhold til den løn, der udbetales, hvilket vil sige en mindre indbetaling end tidligere. Kommunen yder et fleksløntilskud, og her er et max beløb til pension på 500 kr. mdl.

Alt afhængig af vilkårene i din pensionsordning kan der være mulighed for udbetaling derfra ved nedsat arbejdsevne.

Jeg vil derfor anbefale dig at undersøge vilkårene i pensionsordningen nærmere, så du ved hvad du i givet fald måtte være berettiget til.

Herudover tænker jeg også, at du bør overveje at bruge din § 56 aftale efter formålet.

Husk også, at du har mulighed for at tale med den socialrådgiver i Scleroseforeningen, som er tilknyttet det område, hvor du bor. Du kan få kontakt med vedkommende ved opringning til Scleroseforeningens kontor i Valby.