Gå til hovedindhold

Flere MS tilfælde i familien

Spørgsmål

Jeg skriver til jer i håb om nogle informationer omkring sclerose - hvad ved vi på nuværende tidspunkt omkring sygdommen, er den genetisk arvelig? Min særlige interesse skyldes at min lillebror for to år siden fik konstateret sclerose. Derudover er der sclerose i min mands familie, på begge forældres side. Min svigermors afdøde søster havde sclerose, og min svigerfar har det. Jeg kan derfor ikke lade være med at være bekymret for mine børn.

Jeg har vendt situationen med vores privatpraktiserende læge, men hun afviste blankt, at der er noget at være bekymret for. Jeg må dog erkende, at jeg ikke føler mig tryg i hendes vejledning, og søger derfor rådgivning hos jer. Er der en større risici for mine børn? Jeg kender simpelthen ikke nok til sygdommen. Hvis det har en betydning, så har både min bror og min mands moster en aggressiv form for sclerose.

Svar

Gener kan maksimalt forklare ca. 30% af gennemslagskraften ved sclerose (MS). Denne viden har vi fra studier af enæggede tvillinger, hvor den ene tvilling har MS, og hvor ca. 30% af de raske tvillinger efterfølgende udvikler MS. Hvis tvillingerne er tveæggede er generne blandet mere op, og risikoen falder til ca. 7% og hos søskende, hvor den ene har MS, er den genetiske risikoøgning ganske beskeden og angives til ca. 3-4%. Hvis en forælder har MS, vil der være en let øget risiko for børnene, som angives til ca. 3%, hvor risikoen i den generelle befolkning er ca. 0,3%.

Der er således ikke et enkelt gen, der koder for sygdommen, men flere end 100 gener har betydning, og kan altså kun forklare 30% af forekomsten af MS, hvor resten skyldes miljøforhold og påvirkning af immunsystemet. Man kan ikke give nogen absolut risiko for dine børn, men da ingen af jer forældre har sygdommen, vil den skønsmæssigt være lavere end 3%, og det er trods alt rigtig gode odds.

Forskning har endvidere vist, at man ikke arver sygdommens alvorsgrad. Det vil sige, at sclerose med al sandsynlighed vil have et andet forløb, hvis den viser sig i familien igen.