Gå til hovedindhold

Flere plak men kun et attak

Spørgsmål

Jeg har netop fået diagnosen DS, efter at man på en ny MR scanning har opdaget plak oplyst af kontrastvæske. Netop dette begreb forstår jeg ikke. Jeg har i alt 6 pletter/plak fordelt i hjerne og rygmarv. Jeg forstår ikke, at jeg har 6 pletter/plak men har kun haft et attak i form af synsnervebetændelse. Min læge har netop koblet manglende koncentration og problemer med at tale samt et lille plet/plak i storehjernen, som bliver oplyst i kontrastvæske på sygdommen og derfor givet mig diagnosen. Er pletter/plak som ikke oplyses i kontrastvæske en positiv ting, eller er det noget som ligger i dvale, og som kan udvikle sig på et senere tidspunkt

Svar

Jeg kan godt forstå du undrer dig over, at der er aktivitet på dine MR skanninger, når du ikke mærker noget til sygdom og attakker. Man kan dog registrere 5-10 gange så mange nye plak på MR for hvert attak man mærker, så attakkerne er i en hvis forstand kun toppen af isbjerget.

Nye MS plak opstår ved, at immunsystemets celler trænger ind i hjernen eller rygmarven og derved siver kontrastvæsken med og lyser op på en særlig MR sekvens (T1). Efterhånden som immunangrebet aftager og dæmpes, forsvinder kontrastopladningen og tilbage står et aftryk af plakket på MR billederne (T2 sekvensen), som følge af opheling og arvævsdannelse. Alle plak der ses på MR, har således været aktive og optaget kontrast tidligt i forløbet. I nogle tilfælde kan disse plak reaktiveres og igen blive aktive, men i de fleste tilfælde vil de blot ligge inaktive hen, som tegn på tidligere sygdomsaktivitet.