Gå til hovedindhold

Flytning fra Norge til Danmark

Spørgsmål

Jeg er en voksen dame, som har boet i Norge i 35 år, fik sclerose i 2007. Siden 2008 har jeg siddet i el-kørestol, bor i handicapegnet bolig og prøver ellers at klarer mig selv. På nuværende tidspunkt har jeg brug for lidt hjælp. Hvordan er muligheden for at flytte hjem til Danmark? Har jeg mulighed for at få en bolig og hjælp ellers, hvordan går jeg frem?

Svar

Først skal du undersøge hos myndighederne i Norge, hvilke ydelser, du kan medbringe ved flytning til Danmark. Jeg tænker her på din forsørgelse og hjælpemidler. Herudover findes en del information på nettet om Nordisk samarbejde, hvor du også kan finde svar på nogle spørgsmål.

Du har mulighed for at søge bolig, som andre - dels gennem boligselskaber og dels gennem Boligportalen. Når du er flyttet til Danmark har du - som andre - muligheder for hjælp og støtte efter lov om social service. Det fremgår af loven, at "enhver, der opholder sig lovligt her i landet, har ret til hjælp efter denne lov". Det er denne lov, som giver mulighed for vurdering af personlig og praktisk hjælp, hjælpemidler m.m. Det er i givet fald visitationen i den kommune, hvor du får bopæl, der skal vejlede herom.