Gå til hovedindhold

Fødder som i isvand og lår der brænder

Spørgsmål

Jeg har i mange år haft ondt i mine fødder - op og ned sommetider temmelig meget. Men ikke noget der har forhindret mig i at gøre ting. Her på det sidste er det begyndt at kravle op i læggene og gøre ondt, som om de er overanstrenget, så kravlede det op i mine lår, og nu kan jeg ikke gå eller stå på mine ben p.g.a. af smerter. Jeg har så ondt, fødderne føles som er de i isvand og lårerne brænder.

Nu kan jeg ingen ting, ingen fys, ingen teater, datter, børnebørn, fitness. Jeg er helt nede, jeg plejer at være meget aktiv.

Svar

Det lyder som om du har forværring i dine sclerosesmerter - hvilket kræver specialistbehandling, og det er din scleroseklinik eller en praktiserende neurolog, der skal tage sig af det.

Sclerosesmerter opstår på grund af en fejlfortolkning af forvrængede føleimpulser, eller ved dannelse af unormale smerteimpulser i central-nervesystemet (hjerne og rygmarv). Nogle former for sclerosesmerter føles på hudoverfladen og er konstante, svidende eller brændende, nogle kan føles dybt, strammende eller borende, andre smerter kommer i skarpe jag af sekunders varighed.

De bedste lægemidler til at behandle sclerosesmerter, er stoffer der tidligere er brugt mod depression, men nu har vigtig anvendelse mod nervesmerter og bruges i stort omfang i neurologiske klinikker og smerteklinikker. De hyppigst anvende præparater er amitriptylin eller imipramin, men ofte bruges også duloxetin. Endvidere bruges lægemidler man normalt bruger til behandling af epilepsi, oxcarbazepin, carbamazepin, gabapentin, lamotrigen eller pregabalin. Endelig skal nævnes cannabis medicin, dronabinol, der formentlig kan bruges til at behandle alle typer af sclerosesmerter.

Det kan ofte være en langvarig opgave at finde den rigtige behandling, og derfor er det vigtig, at en specialist med erfaring indenfor området styrer forløbet.