Gå til hovedindhold

Forberedelse af flytning til Danmark

Spørgsmål

Jeg bor i Schweiz, og har haft sklerose i 3 år. Jeg fik det konstateret i Schweiz, og har siden taget pillen Gilenya fra Novartis dagligt, uden nogen specielle bivirkninger. Jeg har det godt med medicinen, har minimalt fatique, og har ikke haft et attak siden det første for 3 år siden.

Jeg flytter nu snarligt tilbage til Danmark. Kan jeg være sikker på, at kunne fortsætte med at få Gilenya i Danmark? Hvor henvender jeg mig, og hvad skal jeg forberede/medbringe, for at kunne overgå til at være sklerose patient i Danmark og fortsætte med den samme medicin?

Svar

Det er desværre svært for mig, at udtale mig konkret i din sag, da jeg ikke har kendskab til din sygehistorie, symptomer og undersøgelsesresultater. Generelt set, vil man ikke ændre på en igangværende behandling, hvis effekten er god og der ikke er bivirkninger.

Hvis du flytter tilbage til Danmark, skal du forhøre dig om, hvor der ligger en MS klinik i den region du skal bo, som har regionsfunktion til behandling med Gilenya. Dernæst skal du bede den neurolog, som aktuelt behandler dig i Schweiz, om at henvise dig til til den danske MS klinik og sende journal samt undersøgelsesresultater i god tid. Når du så flytter, er din nye MS klinik klar til at modtage dig og udlevere medicin.