Gå til hovedindhold

Forskellen mellem aldersbetinget og sclerosebetinget træthed

Spørgsmål

Hvordan kan man skelne mellem Sclerose Fatigue og mere aldersbetinget "CPR-nummer syndrom", både fysisk men ikke mindst kognitiv?

Svar

Træthed er et uspecifikt symptom og ikke en medicinsk defineret sygdom. Træthed kan dog ofte være det første tegn på, at der kan være sygdom på vej eller andre helbredsmæssige problemer. Særligt hos ældre mennesker skal man være opmærksom på ændringer i træthed. Ældre mennesker er ikke nødvendigvis trætte. Faktisk behøver ældre mennesker ikke så meget søvn (kortere varighed). Mange bliver ikke udtrættet i løbet af dagen, og dem der bliver trætte har ofte meget glæde af en kort lur (powernap).

Hos mennesker med sclerose er træthed ofte en fast følgesvend. Mange lider af både en generel træthed (som de kan vågne med om morgenen) og en hurtig udtrætning (i takt med at de bruger sig selv i løbet af dagen). Hos mange har trætheden været til stede allerede inden, de fik diagnosticeret sclerosen. Trætheden er mere massiv, kommer hurtigere/lettere og er svære at håndtere end den træthed som andre kan opleve – herunder ældre mennesker. Trætheden er særligt kendetegnende ved, at den ofte ikke forsvinder ved et powernap, eller kun bliver lidt bedre. Der er ofte også et efterslæb til næste dag, hvis man har oplevet særligt meget træthed dagen forinden. Faktisk kan der være efterslæb i flere dage. Dette oplever raske mennesker ikke. Så sclerosetrætheden er massiv, genstridig og langvarig.