Gå til hovedindhold

Forstoppelse ved behandling af overaktiv blære

Spørgsmål

Min mand oplever tiltagende forstoppelse og langsom tarmfunktion. Får tbl. Toviaz 4 mg daglig mod urgeinkontinens. Han har holdt pause med denne, fordi han blev mere forstoppet, men fik så vandladningsproblemer. Derfor genoptog han Toviazbehandling, men oplever igen langsom tarmfunktion og forstoppelse.

Kan det have en sammenhæng, eller skyldes det evt. noget andet? Han har Progressiv Sclerose og får ingen medicin.

Svar

Ja, din mands forstoppelse kan sagtens skyldes Toviaz behandlingen, som han får mod vandladningsproblemer. De præparater der gives mod overaktiv blære og urge-præget vandladningstrang kan desværre have den bivirkning. Et andet præparat - Betmiga - der også virker mod overaktiv blære/urge, hører jeg ikke så mange tilbagemeldinger om forstoppelse. Så måske det kan være en idé at afprøve? Skal ordineres af en læge.

En anden bivirkning (ikke så hyppigt som forstoppelse) ved Toviaz er, at det kan give urinretention, hvilket betyder at man ikke tømmer blæren optimalt, og så kan der stå en god portion urin tilbage i blæren efter vandladning. Og en fyldt blære kan også give forstoppelse. En blærescanning kan vise om man tømmer blæren efter vandladning.

Samtidig er det også en kendt problematik hos mennesker med MS, at de ofte oplever forstoppelse, da deres tarmsystem bliver “sløvere” pga det påvirkede nervesystem. Derfor er det godt, foruden et væskeindtag på 2 liter pr. døgn, at hjælpe tarmsystemet ved hjælp af kosttilskud eller afføringsmidler der virker fremmende på fordøjelsen. Det kan være svesker, HUSK (Loppefrøskaller) eller medicin: Magnesia/Laktulose/Moxalole (som suger væske til sig og fylder op i tarmene) og helst i kombination med noget der er peristalstikfremmende (får tarmene til at bevæge sig) såsom Perilax/ Dulcolax/Laxoberal.

Søg gerne mere viden på maveguiden.dk eller spørg om hjælp/råd på apoteket.