Gå til hovedindhold

Forstuvning og Fampyra

Spørgsmål

Jeg har været så uheldig at forstuve venstre fod for 2 uger siden på ferie i Portugal. Jeg har holdt foden nogenlunde i ro, og hævelsen er også forsvundet. Jeg har normalt altid ondt i fødder og lægge, så det har været svært for mig at bestemme lige præcist smerterne fra forstuvningen. I begyndelsen troede jeg, at jeg havde sprunget eller ødelagt noget midt på venstre læg, og jeg havde meget svært ved at støtte på venstre ben. Næste dag kom hævelsen, og på den portugisiske skadestue viste røntgenbilledet, at intet var brækket. Selvom hævelsen er forsvundet, er min gang svært hæmmet.

Jeg gik lidt rundt efter de første par dage og det gik godt, indtil jeg på 4. dagen "kom til" at løfte en taske med venstre hånd og derved belaste venstre side. Der gik et jag op gennem læggen, og jeg havde igen svært ved at støtte bare lidt på foden. Efter et par dage gik det dog bedre igen. Jeg er 62 år, og klar over at heling går langsommere i min alder. Jeg har primær progressiv sklerose diagnosticeret for 9 år siden, og jeg er for 2 måneder siden begyndt på Fampyra. Fampyraen virkede positivt på min ganghastighed, men samtidig synes jeg også, at jeg fik flere smerter under fødderne og i læggen. Jeg vurderer fremskridtet større end ulemperne, og er fortsat med medicinen også i håbet om, at smerterne på sigt vil forsvinde, når fampyraen har virket i et stykke tid. Er der nogle generelle erfaringer om det?

Og tilbage til forstuvningen? Hvad er erfaringerne med PPMS og forstuvninger? Er der erfaringer med Fampyra og forstuvninger?

Svar

Hvis man har MS, kan det være svært at mærke fødderne ordentligt, og man kan derved også lettere forstuve fødderne/anklerne. Hvis uheldet er sket, og man har forstuvet foden, er det dobbelt svært, da de forstuvede ledbånd ikke giver de samme impulser om leddets stilling og belastning som tidligere. Derfor kan man let komme til at overbelaste led og ledbånd igen. Dette uanset om man har attakvis eller progressiv MS, da det mest handler om, hvor godt man mærker ben og fødder.

Jeg har ikke hørt, at Fampyra skulle forværre risikoen for at få forstuvning, men hvis man øger ganghastigheden betydeligt, og man har svært ved at mærke fødderne, er det nok vigtigt at passe på, at man ikke kommer til at træde galt.