Gå til hovedindhold

Forværring af sclerosesmerter ved orgasme

Spørgsmål

Jeg er en Q på 70 år. Jeg har haft sklerose siden 2002, primær progressiv, men de sidste 1½ år er den skiftet fra fredelig til nærmest agressiv med føleforstyrrelse ned i begge ben, gangbesvær, dårlig balance og mange smerter i rygmuskulaturen.

Jeg har været alene i 3 år, orker ikke nye intimrelationer, men savner sex. Jeg har fornylig anskaffet en vibrator og har nydt orgasmen, men har umiddelbart efter og de næste 7-8 dage haft udtalt forværring af symptomerne i benene. Jeg prøvede igen efter et par uger med samme resultat. Det er lidt skræmmende, og jeg tør ikke rigtig prøve igen. Jeg husker, at min mand fik anbefalet at bruge eltandbørstens vibrationer på håndleddet for at "forvirre" smerteledningen til fingrene efter en delvis vellykket carpaltunnel operation. Det hjalp faktisk, så nu tænker jeg, om der på samme måde kan være en sammenhæng med vibrationen, orgasmen og de forværrede neurologiske symptomer i benene?

Svar

Når du bruger din vibrator, sendes en masse nerveimpulser til din rygmarv, som så skal sendes videre til hjernen og sanses, som alle de dejlige følelser du oplever ved orgasme. Desværre har din sklerose angrebet din rygmarv, så impulserne forstyrres/forvrænges og kan også spredes til naboområder i rygmarven, som normalt ikke leder nerveimpulser fra kønsorganerne. Resultatet bliver i dit tilfælde aktivering af smertebaner og smertereflekser, som så har selvforstærkende tendens og åbenbart kan vare i flere dage.

Dette kan være midlertidigt og skyldes andre faktorer, som kan påvirke rygmarvens aktivering. For eksempel kan en blærebetændelse eller et sår i sæderegionen (underliv, over korsben eller baller) ofte være forklaringen. Snak med din læge om at få testet din urin, eventuelt en gynækologisk undersøgelse og få hjælp til at se om du skulle have sår bagpå over korsben eller baller. Hvis alt er normalt kan du snakke med din læge om at få dæmpet de "forkerte" impulser medicinsk, med f.eks. Gabapentin eller andre lægemidler til at behandle sclerosesmerter.