Gå til hovedindhold

Gendannelse af myelin ved MS

Spørgsmål

Har læst artiklen "Nøglen til at fremme myelindannelse er fundet" om at hæmme enzymer, der er kolesterol dannende. Er det noget nyt medicin som snart kan bruges, eller kan man selv regulerer dannelsen af kolesterol via kosten - vil det hjælpe på myelin dannelse?

Spændende læsning, og er der andet som kan hjælpe lidt til dannelse af myelin?

Svar

Det er rigtig interessant hvis hæmning af de enzymer, der danner kolesterol i hjernen, stimulerer remyelinisering ved at aktivere de myelin-producerende celler (oligodendrocytter). På den måde vil man kunne fremme opheling i skleroseplak, og derved bedre funktionsevnen hos mennesker med MS.

Kolesterolsænkende medicin (statiner) er vist at kunne hæmme udviklingen af en skleroselignende sygdom i forsøgsdyr, men hos mennesker har man desværre ikke kunnet se overbevisende resultater ved attakvis MS, mens resultaterne ved sekundær progressiv MS, har været mere positive. Der er derfor et stort igangværende studie, der tester effekten ved sekundær progressiv MS, hvor resultatet afventes i 2024.

I andre studier undersøges også en række andre lægemidler, som kan stimulere dannelsen af myelin, så der er aktuelt megen forskning indenfor dette felt. Der er desværre ingen undersøgelser der belyser, om kostregulering af kolesterol kan fremme myelindannelse i hjernen.