Gå til hovedindhold

Genoptræning af svagt ben og balance

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 15 år og går med krykke. Jeg har bl.a. problemer med balancen og problemer med at løfte det venstre ben. Jeg går til ridefys 2 gange om ugen, hvilket er rigtig godt for mine ben, og jeg skal starte hos en fysioterapeut 1 gang om ugen - alter g træning. Derudover træner jeg med vægte, balancebræt og strækøvelser derhjemme

Mit spørgsmål går på om jeg kan forbedre min balance, og forbedre at jeg kan løfte mit venstre ben. Kan man se forbedringer, hvis jeg øver med balancebræt, og forbedre at jeg kan løfte mit ben, eller er det uoprettelige skader p.g.a. sclerosen. Hvis du eventuel har nogle ideer eller øvelser, vil jeg blive glad.

Svar

Som jeg læser det er du primært påvirket i venstre ben og bruger 1 krykke til balance og stabilitet. Du har svært ved at løfte det venstre ben.
Jeg ser ofte at kraftnedsættelsen i benet rammer:
1) Hoftebøjeren, som gør at man kan løfte knæet op

2) Hasemusklen, som bøjer knæet og modvirker at man overstrækker knæet  

3) Fodens løfte muskel, som gør at man kan løfte fod og tæer fri af gulvet, når man går.

Det er ikke utænkeligt, at du er ramt på alle disse 3 muskler. Det gør, at benet bliver tungt at føre frem, da det er svært at bøje over hofte, knæ og fod, bliver benet ”langt” og du kan hænge i niveauforskelle. I forhold til balancen påvirkes den også mere hvis der er kraftnedsættelse over hofte, knæ og ankel.

Din nuværende træning er:
• Ridning, hvilket er supergodt for din balance i overkrop og styrketræning af benene.

• Alter G, som fjerner noget af tyngden i benet, og dermed bør du kunne opleve, at det er meget lettere at føre benet frem. Jeg tror det vil være en rigtig god træningsform for dig, da dine bevægelser i benet bliver større.

• Vægte og stræk, som vedligeholder styrke og smidighed i  kroppen.

• Balancebræt, som kan være godt for balancen, hvis du kan styre brættet – det er nemlig balancetræning på et meget højt niveau, og du skal være sikker på at kunne udføre øvelserne korrekt.

Hvorvidt din nedsatte kraft i benet og den forringede balance er uoprettelige skader pga. sclerosen, eller om du kan genopbygge noget, er svært for mig at vurdere. Men det er altid godt at forsøge at optimere, og så kan du vurdere om det gør en positiv forskel.

Jeg vil anbefale dig at supplere din træning med:
• Motions cykling. Her træner du over hofte, knæ og ankel og fordi foden sidder stabilt på pedalen kan du koncentrere dig om selve bevægelsen. Dit raske ben vil også hjælpe til og dit svage ben vil have super godt af den repetitive store bevægelse.

• Balancetræning med klud på glat gulv. Læg kluden på gulvet og sæt din ene fod på kluden. Bøj let i modsatte ben og før så kluden frem og tilbage til. Gør det ca. 6 x hvorefter du bytter. Alternativt kan du føre kluden ud til siden og tilbage til midten ca. x 6 og skift ben. Gerne 3 sæt på hvert ben. Når du laver disse øvelser er det vigtigt at du ikke overstrækker knæene men bevare en let bøjning. Det er især benet du står på som får balance træningen. Du kan stille dig i nærheden af et bord, som du kan bruge som let støtte, hvis der er behov for det. Men jo mindre støtte jo mere balance træning.

Det er megen træning og vigtigt at du ikke overtræner, men varierer mellem træningsformerne og giver dig tid til at restituere.