Gå til hovedindhold

Genoptræning efter attak

Spørgsmål

Jeg har i en del år haft et svagt højre ben efter et mega attak. Siden jeg begyndte på Tysabri og efterfølgende Gilenya har tilstanden været irriterende stabil med samme styrke. Nu har jeg selv lagt mærke til at muskelmassen på højre ben, er en del mindre også selve omkredsen af benet. Jeg er begyndt at træne benet massivt, og kan også mærke en forskel når jeg går.

Kan man træne benet tilbage til samme styrke som før attaket?

Svar

Det store attak du fik for nogle år siden påvirkede primært kraften i det ene ben. Der er som sådan ikke noget galt med kraften i benet, men det er nerveforsyningen til benets muskler, der er påvirket. Tysabrien og Gilenyaen har stoppet sygdomsudviklingen, men der er dannet arvæv i hjernen svarende til de nerver, der sender signaler til dit ben.

Jeg tror på, at du har stort trænings potentiale, fordi der fortsat er funktion i dit ben, og dermed at der fortsat er noget nerveforbindelse mellem hjerne og ben. Du beskriver også, at du kan mærke en forskel på din gang efter, at du har intensiveret træningen, og det fortæller helt klart, at du kan forbedre styrken og udholdenheden i benet. Så jeg tror på, at du kan forbedre styrken, men at træne benet op til samme styrke som før attakket er mere tvivlsomt grundet arvævet i hjernen.

Jeg vil helt klart anbefale dig at fortsætte med den intensiverede træning, og husk at der også er evidens for at hård styrketræning har god effekt.

Træn med 12 gentagelser, hvor du har nået dit max, når du når til nr.12.
Hold pause i 30-60 sekunder.
Lav 12 gentagelser mere. Pause og 12 gentagelser igen.

Træn alle de store muskelgrupper i benene, og husk også at træne mave og rygmuskler da disse også stabiliserer benene.