Gå til hovedindhold

Gigtbehandling og sklerose

Spørgsmål

Jeg er blevet tilbudt biologisk behandling for min leddegigt med start her i juli måned.

Lægen på reumatologisk afdeling nævnte at udvikling af dissemineret sclerose kunne være en mulig bivirkning. Min mor fik sclerose da hun var 35 år gammel. Hun døde i 2005 (73 år gammel) og havde da siddet i el-kørestol i ca. 30 år. Hun kunne lige akkurat løfte sin kop og spise selv.

Det har naturligvis sat en masse tanker i gang i mit hoved, at netop dissemineret sclerose kom på tale som en mulig bivirkning.

Jeg har altid været bange for at jeg selv eller min bror kunne have arvet sygdomen. Jeg regner med, at jeg/vi i forvejen har dobbelt så stor risiko for at få disemineret sclerose som andre mennesker, så jeg er selvfølgelig enormt bange for at den biologiske medicin kunne blive en udløsende faktor.

Jeg har læst på Scleroseforeningens hjemmeside, at der er lighedstræk mellem leddegigt og sclerose og har tænkt, at min mors og min fælles genetiske disposition måske havde givet udslag i disse to autoimmune-sygdomme. Jeg er jo ikke læge/forsker, så derfor er mine spørgsmål nu: Hvad ved du om nævnte sammenhæng og hvor meget ved man om risikoen for at udvikle sclerose når man får biologisk medicin?

Den bilogiske medicin har været i brug i 9 år, så der er selvfølgelig meget man ikke ved endnu, men der må have været en grund til at sclerosen kom på tale i den forbindelse?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang