Gå til hovedindhold

Gilenya versus interferon/Copaxone

Spørgsmål

Jeg bor i Schweiz og har for 1 uge siden fået konstanteret attakvis MS. Det første symptom kom for 3 måneder siden, hvor baglåret sov. Det gik i sig selv en måned senere, men blev afløst af forstyrrelse i fødderne, der stadig er der, og har stået på i to måneder. Jeg tror, jeg har en god og erfaren neurolog hernede, og MR scanningen viste to pletter i ryggen og én i hovedet. Derudover er der foretaget blodprøve og neurologisk undersøgelse.

Jeg har nu fået tilbudt medicin, men har svært ved at overskue valget. Umiddelbart kan man i Schweiz få Gilenya tablet behandlingen som førstevalg, og det virker umiddelbart som den bedste løsning, da det er nemmere at tage en tablet, og da den også skulle være mere effektiv. Dog har jeg også læst at flere mennesker er døde umiddelbart efter indtagelse af Gilenya, og den kun skal gives i tilfælde af meget aktivt MS.

Min blodprøve så fin ud, bortset fra at leverværdien var lige en anelse over normal, og nu tager vi så en 2. blodprøve for at tjekke det. Jeg ved ikke, om min MS skal betegnes som meget aktivt. Neurologen siger jeg har den "bedste" form for MS, og hun anbefaler mig Gilenya, men det kan også være fordi jeg i starten pressede på for at få tabletmedicin.

Det undrer mig, at den ikke er førstevalg i Danmark, hvis det er den mest effektive medicin? Det skræmmer mig også lidt at den kun har været på markedet et par år, så det er vel for tidligt at sige om der er nogle ukendte langvarige bivirkninger? Skal man overveje at få en second opinion på diagnosen? Ikke fordi jeg er i tvivl om at det virkelig er MS, men mere fordi jeg er i tvivl om hvilken medicin jeg skal vælge.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang