Gå til hovedindhold

Gulvlift til brug ved besøg udenfor hjemmet

Spørgsmål

Jeg kan ikke komme på et toilet (lift- og kørestolsbruger), når jeg er ude på besøg. Kan man bevilges en gulvlift?

Svar

Jeg forestår dit spørgsmål som at: du søger en lift, du kan tage med dig, når du skal på besøg i et privat hjem, og der får behov for at benytte f.eks. et toilet. Du skal være meget opmærksom på, at det kræver gulvplads at arbejde med en gulvlift, og det er de færreste private badeværelser, der har den fornødende plads til dette.

Jeg formoder, at du har 1 til 2 hjælpere der skal lifte dig til og fra toilettet, og sikre at du er tørret mv, inden du sættes i din stol igen. En gulvlift betragtes som et arbejdsredskab jf arbejdsmiljølovens § 15, og hvis det er hjælperne der skal håndtere liften, er det deres arbejdsgivere der skal stille liften til rådighed for deres arbejde, når den skal bruges.

Er det f.eks hjemmeplejen der er deres arbejdsgivere, vil man vurdere behovet for liften ud fra hvor tit den skal bruges, hvor skal den bruges, kan der findes andre løsninger f.eks. brug af kolbe. Er forflytningerne sikre med liften? Der skal laves en konkret vurdering af nødvendigheden for gulvliften.

Jeg vil derfor foreslå dig, at du henvender dig i din kommune til det sted, hvor du får den daglige hjælp fra og taler med dem om, hvilke muligheder der er. I nogle kommuner er det de kommunale sagsbehandlere der varetagere denne vurdering, i andre kommuner kan det f.eks være hjemmeplejen.