Gå til hovedindhold

Hans ændret personlighed fylder meget

Spørgsmål

Min far har sclerose. Mine forældre blev skilt, allerede da jeg var 4 år gammel. Det er 20 år siden nu, og jeg har egentlig aldrig været ked af bruddet. Min far rejste med det samme til Grønland, efter de blev skilt, og jeg har måtte nøjes med at se ham 1 gang om året i ca. 15 år. Han har aldrig vist den helt store interesse i mig, når vi ikke sås. Ringede kun på fødselsdage, hvis min mor mindede ham om det, og var i øvrigt ret optaget af ham selv, også når vi var der. Men min far kan bare noget, forgudede ham som barn og det sidder stadig i mig.

Men så er det bare, at han er blevet så mærkelig. Hans sclerose angriber mest hjernen andre steder end på de motoriske centre, og han er derfor mere eller mindre stadig fysisk fungerende - ryster lidt og har lidt følelsesnedsætning på ben og hænder. Han husker kun negative ting, taler kun om gamle dage, er utrolig stædig og en anelse snæversynet. Jeg har samtidig fået mit eget barn, og forstår slet ikke, hvordan han bare kan være så ligeglad med min søn, ingen interesse viser han. Alligevel giver han mig dårlig samvittighed, når han ringer og spørger, hvorfor vi ikke besøger ham. Oven i det hele, ligner hans lejlighed noget som Sundhedsstyrelsen burde lukke ned med øjeblikkelig virkning. Jeg har hjulpet ham, sørget for han mødte op til møder på kommunen, ordnet hans papirer, betalt hans regninger af mine sparsomme SU penge, og muget ud i hans hjem, men jeg magter ikke mere. Når jeg fortæller mig selv det, og forestiller mig hvordan han vil reagere, hvis jeg sagde fra, bliver jeg endnu mere træt af det, og så igen med en god portion dårlig samvittighed.

Er jeg et dårligt menneske, hvis jeg ikke magter at se min far mere? Berøver jeg min dreng fra sin morfar? Og hvad gør jeg bedst, for jeg ved jo, at han ikke rummer selv at tage ansvar for sit liv, men hvis jeg ikke kan mere, hvem gør så? For at få hjælp i hjemmet og for at få pension, skal man igennem en masse med kommunen, og det magter han ikke, selv med min hjælp. Føler virkelig at jeg har ramt en hårdknude, og hele situationen fylder bare alt for meget. Kan I hjælpe med gode råd?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang