Gå til hovedindhold

Har jeg prøvet al smertebehandling

Spørgsmål

Jeg har i 21 år haft stærke nervesmerter i venstre underben og fod. Jeg har nærmest prøvet alle former for medicin til Epilepsi, men tåler det ikke. Det har heller ikke hjulpet på smerterne.

Jeg har i mange år fået 50 mg Dolol om morgenen og 50 mg om aftenen torsdag og lørdag. Det tager ikke smerterne, men de tager det der giver tårer i øjnene. På et tidspunkt mente min tidligere læge, at jeg skulle prøve 50 mg morgen og aften, men det gjorde mig helt Zombie agtig, så jeg gik tilbage til en morgen. Min nye læge har sat mig på Contalgin 5 mg om morgenen, men det gjorde mine smerter meget værre. Nu prøver vi at hæve de 10 mg Baklofen til 15 mg, det slækker krampen i min fod, men gør den sviende og brændende smerte værre.

Er spasmerne med til at sende signaler til hjernen, om at foden stadig er der. Jeg har også prøvet Hash piller og Botox. Har du et bud på, hvad jeg kan prøve, ellers må jeg tilbage til Dolol?

Svar

Sclerose kan forstyrre sanseimpulserne der føres til hjernen, og det sansede fejltolkes derfor som smerter. Sclerosesmerter kan være svære at behandle og kræver ofte afprøvning af flere forskellige slags medicin. Man skal som regel også bruge tid på, at finde den rigtige dosis. Smerterne har ofte forskellig karakter og kan være jagende og kortvarige eller mere konstante brændende, knugende eller svidende.

Som du nævner behandler man ofte sclerosesmerter med lægemidler, som man normalt bruger til behandling af epilepsi, fx. oxcarbazepin, carbamazepin, pregabalin eller gabapentin. Man bruger dog også lægemidler, der primært bruges mod depression, fx. duloxetin, amitriptylin eller imipramin. Endelig skal nævnes cannabis medicin, dronabinol. Jeg tænker, det vil være oplagt at prøve duloxetin mod dine smerter, og hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan man kombinere med andre af de nævnte lægemidler.

Muskelspasmer kan have smertefuld karakter, og hvis erfaringen ikke er god med baklofen, kan man prøve depotformulering af tizanidin (Sirdalud R) til natten.