Gå til hovedindhold

Har jeg sclerose

Spørgsmål

Jeg er en ung kvinde på 30, som i længe har døjet med flere forskellige symptomer, som ingen rigtig kan finde ud af hvor stammer fra. Flere symptomer - synsforskydning, manglende kræfter, mærkelig fornemmelse i kroppen, stivhed i ansigt, problemer med at mærke fyldt blære, vanvittig træthed, prikken i fingre, svimmelhed, svært ved at fokusere og koncentrerer mig, ondt i forskellige led uden at have lavet noget fysisk ect. - synes jeg kunne pege hen mod startfasen af sclerose?

Det kommer i perioder, og står på i ca. 1-2 uger af gangen. Mine første synsproblemer startede helt tilbage for 10 år siden. Jeg har været ved neurolog, som jeg føler fejede mig lidt af - og fik ikke fortalt det halve af ovenstående. Han henviste mig dog til MR scanning af hovedet, som viste at alt var normalt. Mit spørgsmål er så bare - hvor sikker er sådan en scanning? Burde man få taget længere nede - nakke og ryg? Det er der mange af mine smerter og stivhed sidder. Jeg aner ikke, om jeg bare er på vildspor her - jeg er bare meget usikker, så håber I vil hjælpe mig med mit spørgsmål.

Svar

MR skanning er en meget følsom undersøgelse, når man skal diagnosticere sclerose. Det er dog vigtigt at hele central-nervesystemet, dvs. både hjerne og rygmarv er skannet, for at man kan udelukke tilstedeværelsen af scleroseplak. I sjældne tilfælde kan skanningen være normal, selvom man har symptomer på sclerose, og her er det vigtigt, at udføre rygmarvsvæske analyse og neurofysiologiske test, da disse undersøgelser kan give andre informationer end MR.

Undersøgelse for MS forudsætter dog, at der har været typiske symptomer, og hvorvidt du har haft det, kan jeg dårligt vurdere her fra.