Har mistet lysten til sex
Jeg har haft sclerose i halvandet år. Jeg forstår ikke min krop. Jeg har altid haft en stor sexlyst, min mand og jeg har haft sex minimum 5 gange om ugen, han skulle ikke gøre meget, før jeg fik lyst. Bare et pust ved øret eller et dybt kys. Men nu sker der ingenting mærker ikke det samme som før, jeg har også svært ved at få orgasme. Ved ikke om det er sclerosen, eller om det er fordi, at jeg er gået i overgangsalder. Men det påvirker mig meget, og jeg hader det, det er som om det ikke er min krop. Sådan har det været i 2 måneder. Vi har sex, men jeg føler ikke det jeg plejer.
Du skriver ikke så meget om, hvordan sclerosen påvirker dig. Sclerose har jo mange forskellige symptomer, og det er forskelligt, hvordan den enkelte påvirkes. Men jeg vil svare dig, så godt jeg kan, ud fra de oplysninger du har givet. Du skriver, at du ikke forstår din krop, og det er der ikke noget sige til. De forandringer, du beskriver med hensyn til jeres sexliv er rigtig store. At du er kommet i overgangsalder, kan sagtens have indflydelse på det. Overgangsalder påvirker ofte slimhinderne, så man har sværere ved at lubrikere, altså blive
våd, når man er ophidset, og man kan også opleve, at det bliver sværere at opnå orgasme. Mange kvinder oplever også, at lysten forandres/nedsættes. Men jeg tror ikke, det er hele forklaringen. Jeg tror, din forandrede lyst og krop er en kombination af overgangsalder og sclerose.
Sclerosen kan nemlig vende alting på hovedet, i forhold til hvordan det ”plejede” at være. De erogene zoner forandres, og dem, du havde før (et pust bag øret, et dybt kys), kan pludselig føles anderledes. Det kan f.eks. være, fordi huden føles anderledes som følge af sclerosen, eller det kan være kognitive forandringer, som pludselig leder tankerne andre steder hen. Du skriver, at du hader det, og at det ikke længere føles som din krop. En af forudsætningerne for dejlig sex er, at vi har et nogenlunde godt forhold til kroppen. Derfor vil jeg først og fremmest anbefale dig at blive ven med din krop igen og lære den at kende på ny, med de forandringer der er. Jeg har tidligere skrevet en klumme i foreningens nyhedsbrev, der netop handler om at blive ven med den forandrede krop. Den kan du finde her "Bliv ven med din krop og få bedre sex". Du og din mand kan også have glæde af intimøvelsen, som blandt andet handler om at finde nye, erogene zoner. Find den her Intimøvelse ved sygdom.
Når du ikke længere bryder dig om din krop og ikke forstår den, er det også sværere at blive tændt seksuelt. Derfor er det vigtigt, at du arbejder med din krop og dit forhold til den. Når du begynder at opdage nye, erogene zoner og holder mere af din krop, vil du sikkert opleve, at det bliver nemmere at tænde seksuelt igen. Det kan også være, du har brug for længere forspil og mere intimitet, end du havde tidligere, for at blive tændt. Når kroppen forandres – om det så er pga overgangsalder eller sclerose – er det ofte ikke de samme ting, der virker, som det var før. Derfor kan det være en god idé nærmest at ”starte forfra” og genopdage sin seksualitet. Det har jeg skrevet mere om her "Vejen til en ny seksualitet" og her Genfind seksualiteten efter sygdom. Måske kan det også være en fordel for jer at eksperimentere med tantra – læs mere om det her "Find inspiration i tantra og få bedre sex". Meget af det handler om, at du/I flytter fokus fra det, der ikke længere virker, til det, der virker. For når man ærgrer sig over, at tingene ikke er som før, kan man nemt komme til at lukke øjnene for det, der faktisk føles dejligt nu. Derfor skal du dyrke din krop, finde nye måder at nyde berøring på og finde ud af, hvad du nu kan lide og ikke lide.
Når du igen kan begynde at nyde din krop og din seksualitet, kan du eksperimentere med, hvordan du kan stimuleres, så du igen kan nyde et dejligt sexliv og opnå orgasme. Find ud af, om du skal stimuleres på en anden måde end før. Måske har du nu brug for en kraftig vibrator for at kunne få orgasme, hvis du har nedsat følelse i klitoris. Det kan du læse mere om her "Nedsat følsomhed og seksualitet", eller det kan være, I skal bruge nogle andre stillinger, så du bedre kan mærke din mand de rigtige steder og for at undgå spasmer eller kramper læse mere om det her "Mini-guide: Sclerose og sexstillinger". Du kan eventuelt starte med at eksperimentere alene, eller du kan gøre det sammen med din mand. Gør det, der virker bedst for dig.
Når du arbejder med din seksualitet og din krop med nysgerrighed og velvilje i stedet for frustration, vil du sandsynligvis opdage, at lysten også kommer tilbage. Så kan du og din mand sammen finde nye måder at være sammen på, som tilfredsstiller jer begge to. Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig med at finde lysten til sex og kærligheden til din krop igen.