Gå til hovedindhold

Har problemer med at få orgasme

Spørgsmål

Jeg har problemer med at få orgasme, når jeg er sammen med min partner. Kan det være sclerosen eller Tecfidera der gør, at jeg ikke kan?

Svar

Om det er MS eller Tecfidera der forårsager at du har problemer med at få orgasme, kan umiddelbart være svært at svare på. Når du spørger har jeg lyst til at stille dig uddybende spørgsmål omkring oplevelsen af den manglende orgasme.
F.eks:
Er det hver gang du oplever forandret orgasme, 
Er det noget der er kommet gradvist, eller er det pludseligt opstået.
Er følelsen der, men at oplevelsen er blevet anderledes. mm.

Men i og med at det er en brevkasse, så er det desværre ikke en mulighed. Så jeg skal forsøge at svare så bredt og uddybende som jeg kan.

Mit korte svar vil være JA MS kan forårsage problemer med orgasme.

Og nu skal jeg uddybe med et lidt længere svar.
Når man har MS kan man opleve nerveforandringer generelt i kroppen. Det kan være enkelte legemsdele, eller områder på kroppen (erogene zoner). Dette kan også gælde kønsorganerne, hvor man henover tid kan opleve, at der skal mere og kraftigere stimuli til, for at man kan opnå orgasme. Det kan også være en pludselig forandring, der påvirker kønsorganerne, så evnen til orgasme hindres (dette kan f.eks. opstå i forbindelse med et attak). Forandringerne forårsaget af MS kan både opleves som nedsat følsomhed eller hypersensibilitet.

Så JA, MS kan være den direkte årsag til problemerne med at opnå orgasme. Men der kan også være andre faktorer der spiller ind på det. Når man oplever at det bliver sværere at opnå orgasme, kan det i sig selv også forværre oplevelsen af at skulle opnå orgasme. Dvs. Hvis man bliver alt for fokuseret på, at man ikke kan få orgasme, kan det i sig selv gøre det sværere at opnå at få den, da man fjerner fokus fra selve oplevelsen og nydelsen, til i stedet at blive til en bestræben og jagt efter at komme i mål. At kunne opnå orgasme er en kombination af mange ting, og uden at blive alt for teknisk, kan det forklares ved at det er et samspil af noget fysiologisk, noget psykologisk og et spørgsmål om at kunne give slip og lave følelsen/nydelsen/liderligheden tage over. Når man begynder at fokusere på at orgasmen er svær, kan det i sig selv gøre, at man får svært ved ”at give slip”, og derved også svært ved at få orgasmen. Man bliver så fokuseret på at ”jage orgasmen”, at den helt udebliver.

Det kan også være et spørgsmål om, at man skal ændre sin taktik. At man skal prøve at stimulere på en anden måde end man plejer, og fokusere på at mærke nye følelser. Evt. prøve at kombinere stimuli med at bruge vibrationer, glidecreme eller andre stimuli, som i sig selv kan stimulere til orgasme. Samtidig brug af en vibrator ved onani eller samleje, kan være det der skal til for at man overhovedet kan opnå orgasme, da vibrationerne kan give en dybere og mere fokuseret stimuli, end man f.eks kan med fingre/hånd og tunge. Vibratorer findes i mange forskellige typer. Både til mænd, som stimulere penis og til kvinder, hvor man kan stimulere både vaginalt og udenpå.

At man oplever at orgasmeevnen forsvinder, kan forårsage at man ender med at komme i en ond cirkel, som det kan være svært at komme ud af. Dvs. man kan fokusere for meget på at skulle opnå orgasme og kæmpe for at opnå den, og dette kan medføre uhensigtsmæssige handlinger som måske kan fjerne fokus fra selve nydelsen ved orgasmen og til problemet i stedet. Det kan i sig selv forstærke den manglende orgasme.

Oplever du manglende evne til orgasme. Så er der flere ting jeg vil anbefale dig at gøre:

1. Prøv at finde ud af, om du har nedsat følelse i kønsorganerne. Find frem til om hvordan din orgasmeevne har ændret sig, om det er i styrke eller hyppighed, om det er pludseligt eller hen over tid.

2. Prøv at ændre taktik og find nye veje til at blive stimuleret. Prøv dig frem med forskellig stimuli og forskellige måder at mærke dig selv, og se hvordan fokus vil være.

3. Dyrk alle sanserne, fokuser på lysten, evt. læs erotisk seksuelle noveller, se erotiske seksuelle film, brug fantasier ved onani.

4. Kombiner stimuli af klitoris/penis med stimuli af andre erogene zoner. Og find frem til om f.eks kombinationen af stimuli af klitoris/penis samtidig med stimuli af brystvorter kan øge evnen.

5. Prøv med en vibrator

6. Drop jagten og fokuser i stedet for på nydelsen på vej hen mod orgasmen og ikke så meget på selve orgasmen. I stedet for at fokusere på selve orgasmen, så fokuser på selve nydelsen på vej hen imod den. Og opnår du ikke orgasme i den enkelte situation, accepter dette og fokuser i stedet på det du i stedet opnåede.

7. Hvis ikke det kommer til at fungere, så prøv evt. at blive henvist til en behandler (Sexologisk Center), eller henvend dig til en privat praktiserende behandler. der evt. kan hjælpe dig videre.

Nedsat eller manglende evne til at opnå orgasme kan ikke altid løses, eller genfindes. Men med den rette hjælp kan man finde frem til en seksualitet, som kan fungere rigtig godt til trods for denne manglende (vigtige for mange) del af seksualiteten. Det er vigtigt ikke at miste modet. For ofte findes der andre muligheder for at få en fin og fungerende seksualitet til trods for at orgasmen er blevet anderledes.