Gå til hovedindhold

Hjælp til at komme ind og ud af sengen

Spørgsmål

Hvor får man råd og vejledning? Jeg har problemer omkring min seng. Hvordan kommer jeg fra liggende til siddende stilling og videre op i stående stilling? Disse dagligdags problemer tumler jeg med hver dag. Jeg tænker, at der måske er nogle hjælpemidler eller teknikker, jeg kan få gavn af. Men hvem kan hjælpe mig, evt. ved et besøg i hjemmet?

Svar

Fra liggende til siddende på sengekanten og fra siddende til stående. Der er både teknikker og hjælpemidler, der kan understøtte dine egne kræfter for at komme ud af din seng. Det kan være den enkle teknik med at vende dig om på siden, og skubbe dig op til siddende stilling, måske kombineret med et sengegreb for at du kan komme helt op og sidde sikkert på sengekanten. Det er meget individuelt, hvilken løsning der passer til den enkelte, det kommer helt an på ens kræfter og koordination.

Jeg vil anbefale, at du finder ud af, om du kan træne dig op til at kunne komme ud af din seng først. Inden der sættes ind med hjælpemidler. Træning af din koordination og styrke vil også kunne hjælpe dig i andre situationer. Du kan enten kontakte din egen læge for at høre, om det er muligt at få henvisning til genoptræning, eller kontakte din kommune for at høre om muligheden for træning.

Hvis du allerede er i træning, så snak med din trænende terapeut, om det er noget, I specielt kan træne frem imod, han vil kunne råde og vejlede dig om, hvilken metode der passer bedst for dig. Kan du derimod ikke genoptræne en selvstændig færdighed til at komme op på sengekanten, kan du søge din kommune om et hjælpemiddel. De vil så råde og vejlede dig om hjælpemidler og teknikker.