Gå til hovedindhold

Højdosis thiamin mod fatigue

Spørgsmål

Jeg har læst om et forsøg med høje doser B1-vitamin (thiamin) mod fatique hos patienter med inflammatorisk tarmsygdom (IBD), som døjer med kronisk træthed. Studiet på Aarhus Universitetshospital viste gode resultater. Der var 40 deltager i forsøget.

De skriver, at andre måske også kan få glæde af denne behandling. Er det noget I kan anbefale, at man prøver, som sclerosepatient? Som kvinde med en vægt under 60 kg, skal man tage 600 mg hver morgen i 4 uger. Der står dog, at man ved kronisk træthed, bør undersøges for mangel tilstande (jern, vitamin D, vitamin B12). Er I enige i det, inden en eventuel 4 ugers behandling med B1?

Svar

Der er rigtigt, at en forskergruppe fra Aarhus har vist effekt af højdosis oral thiamin mod fatigue hos mennesker med iflammatorisk tarmsygdom (IBD) i et placebo kontrolleret studie. Dette er desværre ikke vist for MS, hvor der kun er beskrevet 15 cases i et enkelt studie, der imidlertid næsten alle havde god effekt.

Der er formentlig forskel på årsager til fatigue ved IBD og MS, og de kontrollerede resultater fra IBD kan ikke umiddelbart overføres til MS. Jeg kan derfor ikke anbefale dig at tage højdosis thiamin mod din MS fatigue, men du kan drage dine egne konklusioner, og evt. snakke med din praktiserende læge om at teste dig for mangeltilstande, hvis du selv vil tage thiamin.