Gå til hovedindhold

Højt D-vitamin

Spørgsmål

Jeg har et D-vitamin der ligger på ca. 147, har af min egen læge fået af vide, at hvis det kommer over 170, så kan man risikerer en forgiftning. Men omvendt skal vores jo ligge højt, så hvad er for højt?

Svar

Der kan være forskellige holdninger og meninger om D-vitamin, hvor højt D-vitamin skal ligge, og hvornår det er for højt. Her i klinikken har vi den anbefaling, at D-vitamin skal ligge i den høje ende af normal området, dvs. over 60 og op til 120 nmol/l. Hvis den ligger højere, altså over 120-150 nmol/l,  skal man holde pause med D-vitamin tilskuddet, indtil det igen falder ned til under 120 nmol/l.

Dette mest pga. at højt D-vitamin i blodet, kan påvirke knogleopbygningen. Hvis den normale ligevægt mellem knogleopbyggende enheder, D-vitamin, Magnesium Calcium og fosfat forskydes, kan det betyde afkalkning af knoglerne i stedet for opbyggende.

Højt D-vitamin kan medføre at kalk fra knoglerne frigives til blodet, og der vil også være risiko for nyrebelastning pga. forhøjet kalk og fosfat i blodet. Der kan komme forgiftnings symptomer, som din læge hentyder til som kvalme, opkast, muskeltræthed, tørst og diarre men det ses meget sjældent, og noget jeg ikke selv har oplevet. Det vil altid være en god ide jævnligt at få tjekket sit D-vitamin indhold i blodet, hvis man ligger under normal området, men også hvis man ligger i den høje ende og tager tilskud med D-vitamin.