Gå til hovedindhold

Humørsvingninger præger familien

Spørgsmål

Jeg er 14 år gammel og har et spørgsmål vedrørende min far. Lige siden jeg kan huske, har min far haft sclerose, men her i de sidste 3-4 år er det blevet anderledes. Han er begyndt at få dage, hvor han bare fra morgenen af er sur, og stort set ikke engang gider og sige et ord til min mor og mig, eller bare at kigge på os er "svært" for ham. Bare i denne her uge har han været sådan i 2 hele dage (Han plejer at få 1-8 af sådan nogle dage i løbet af et måned.) Så spørger min mor ham som regel "hvorfor er du sur/ked af det?" Så kommer de næsten altid op og skændes om, at hun bare skal blande sig uden om hans liv.

En nem måde for os at se, om han er sur, er hvor lang tid han er opppe i fitness, de gange hvor han ikke er sur overhovedet, er han deroppe maks 2 timer, mens de gange hvor han er sur, er han deroppe mindst 3 1/2 time. Næste dag hvor han ikke er sur mere, plejer min mor/mig (langt de fleste gange min mor), at spørge ham om, hvad det der igår handlede om, du ved "hvad fik dig til at være sur/ked af det." Disse dage svarer han pænt: "Det er min sygdom, sclerose.

Så mit spørgsmål er: Har sclerose en forbindelse med humørsvingninger på nogen måde, og hvordan kan jeg få dette helvede i familien angående hans humørsvingninger til at stoppe?

Svar

Tak for din mail, hvor du fortæller om den situation, som du og hele din familie står i. Det lyder som om, at det har været sådan længe og med din beskrivelse af jeres hverdag, kan jeg godt forstå, at du synes, at det er rigtig svært. Det er meget at skulle blive ved med at rumme, at din far har sclerose, at han ændrer sig så meget og er humørsvingende. Oven i det hele er du midt i puberteten, hvilket også kan være en udfordrende tid og ofte sætter gang i mange nye følelser. Jeg tænker derfor, at det er godt, at du har søgt hjælp og skrevet til os, da det må være meget svært at være dig og kunne overskue og rumme det hele.

Vi hører om mange børn af voksne med sclerose, der med god grund kan have mange svære og modsatrettede følelser, som det at have en forælder med sclerose sætter gang i. Der er også mange som gør sig nogle af de samme tanker som dig. På den ene side kan jeg forestille mig, at du har medfølelse med din far, og at du synes, at det er synd for ham. På den anden side kan det være, at du er vred på ham over, at han ikke er der nok for dig på grund af hans sygdom, og fordi han ødelægger stemningen og humøret derhjemme på sine dårlige dage.
Svaret på dit spørgsmål er, at din fars humør desværre svinger på grund af sygdommen. Han kan have en kort lunte og siger derfor ting til dig og din mor, som kan såre jer og ikke er i orden. Du bliver forståeligt provokeret og ked af, at din far ikke bare er som ”normale” forældre og opfører sig ordentligt. Det er din gode ret og helt normalt både at blive provokeret og ked af dette, og det er okay både at have medfølelse med din far og samtidig være vred på ham. Men det kan være rigtig svært at have det sådan.

Dit andet spørgsmål er jo også, hvordan du kan få dette helvede med hans humørsvingninger i familien til at stoppe. Jeg tror, at den eneste vej til, at det kan blive bedre er, at I bliver nødt til at få talt om tingene derhjemme. Det er nemlig særlig vigtigt, at du ikke står alene med disse problemer. Det er bedst at du har nogen, som du kan betro dig til og tale med om problemet – helst en forstående voksen. Det kunne være en lærer, en af dine venners forældre eller en af dine bedsteforældre, som du har tillid til. Jeg tænker også, at det er vigtigt, at du får talt med begge dine forældre om dette. Du kan overveje, om det er lettest at tale sammen eller hver for sig, så dine forældre bliver klar over dine følelser i forhold til hele situationen. Måske kunne en anden voksen hjælpe dig med at få talt med dine forældre. Jeg kan godt forstå, hvis det er svært for din familie at tale om disse ting, men jeg tænker stadig, at det vil være en god vej til at kunne klare det. Kommunikation om hver jeres oplevelser kan gøre, at alle parter har mulighed for at forstå hinanden noget bedre. Du kan måske vise dine forældre dette svar sammen med din mail. Det kunne måske være en vej til at komme til at tale sammen om det hele.

Hvis du synes, at det er for svært og har brug for mere hjælp til problemerne omkring din fars sclerose, har du også mulighed for at benytte dig af den gratis psykologrådgivning, hvor I kan komme sammen, eller du kan komme alene. Psykologrådgivningens telefon er åben hver dag mellem kl. 11 og 12 på tlf. 36 46 36 46. Vi tager en kort snak i telefonen, og så har du efterfølgende mulighed for at få samtaler med Scleroseforeningens psykolog i dit område. Jeg håber, at du vil fortsætte med at prøve at få støtte, da det er vigtigt at du får hjælp til at kunne klare alle disse svære problemer i dit liv. Og du er selvfølgelig til enhver tid velkommen til at maile til os igen.