Gå til hovedindhold

Hvad kan jeg få i stedet for Tecfidera

Spørgsmål

Jeg fik konstateret attakvis sclerose i januar med 4 pletter på rygmarven og en enkelt på hjernen, og lige nu er jeg i behandling med Tecfidera, og det fungerer ikke for mig grundet for mange bivirkninger. Det næste jeg har fået tilbudt er en pille, hvor man højst sandsynligt mister håret, og det ville jeg være enormt ked af. Ellers har jeg fået tilbudt medicin, hvor man skal stikke sig selv, hvilket jeg er dybt angst for at skulle gøre.

Jeg har hørt, at man kan få medicin, hvor man kommer ind på hospitalet og får det som en infusion, og det kun er en gang om måneden. Det vil jeg meget hellere, da jeg føler at daglige piller eller ugentlige stik konstant minder mig om, at jeg er syg, når jeg bare gerne vil glemme det.

Men det virker som om, at man skal være mere syg end jeg er for at få infusion, er det rigtigt? Jeg har kun haft et attak i mit liv, som dog var ret slemt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, jeg føler ikke, jeg kan få et godt liv på det jeg har fået tilbudt, jeg kan ikke helt forstå, hvorfor jeg ikke kan få det hårdeste medicin til at starte med.

Svar

Der findes retningslinjer for hvordan læger må behandle MS, som man helt overordnet skal følge. Det betyder, at hvis man har en forholdsvis mild sklerosesygdom, skal man bruge præparater på 1. linje: Tecfidera, Aubagio, Beta-interferon eller Glatiramer-acetat.

Tecfidera har du prøvet men har bivirkninger. Aubagio, som er en pille, tåler langt de fleste godt, men nogle kan få øget håraffald (ikke skaldethed). Det er dog kun ca. 15% der oplever øget håraffald, og hos dem der bliver mere tyndhårede, kommer håret tilbage hos ca. 90%.  Beta-interferon og Glatiramer-acetat gives begge som indsprøjtning og bruges i dag kun sjældent.

Hvis sygdommen ikke kan kontrolleres på 1. linje, kan man vælge medicin fra 2. linje, og her vil man oftest vælge Tysabri (infusion en gang om måneden) eller Ocrevus (infusion hvert ½ år). Man skal dog have en mere aggressiv sclerose for at få disse præparater, da der kan være alvorlige bivirkninger ved behandlingerne.

Jeg kan dårligt give dig personlig rådgivning om din behandling her på nettet, da jeg ikke kender nok til dit forløb og dine undersøgelser, men umiddelbart lyder det som om, at du skal prøve Aubagio-pillen.