Gå til hovedindhold

Hvem kan behandle mine smerter

Spørgsmål

Primo december var jeg hos tandlæge, bagerste kindtand i venstre side i overmunden skulle repareres. Det gik fint og smertefrit uden bedøvelse. Få dage efter begyndte problemerne. Smerter når jeg tyggede sammen - en følelse af, at tænderne fyldte for meget. Tanken var, at tandfyldningen måske fyldte for meget. December måned var ikke rar, at tygge voldte stadig problemer. Primo januar fik jeg tid hos tandlægen. Alt så fint ud, så ingen forklaring på problemet.

Jeg havde fortsat problemer - og kort tid efter så kom der meget kraftige smerter i både over- og underkæbe - alle tænder gjorde afsindigt ondt, smerter i kind og trækkende ud i venstre øre. Aldrig har jeg oplevet så vanvittige smerter. Det kom i jag og forsvandt igen, efterladende mig med en murrende smerte næsten konstant. At spise og drikke er for det meste rent mareridt. Jeg bestiller igen tid hos tandlægen. Det hele bliver værre og værre - de anfald med vanvittigt smertefulde jag bliver flere og flere - mange gange i løbet af dagen med ganske korte intervaller imellem. Jeg undrer mig dog over, at jeg for det meste har rimelig ro på, når jeg sover. Intet smertestillende Pinex og ibubrofen hjælper mig.

Pludselig en dag slår det mig, at det måske slet ikke er tænderne, da smerterne jo er nøje afgrænset, og jeg erindrer noget om, at jeg engang har hørt om nogle med voldsomme smerter i ansigtet. Jeg vælger at google på smerter i ansigtet, og da jeg læste på Sundhed.dk om ansigtssmerter, så kom jeg frem til trigeminusneuralgi, og den beskrivelse passede fuldstændigt på mig. Jeg kontakter derfor egen læge og taler med hende. Jeg nævner også, at jeg har en tandlægetid den 4.2. Hun vil ordinere gabapentin - dette afviser jeg, da jeg før har fået det for nervesmerter, og det kunne jeg bestemt ikke tåle. Hun ordinerer i stedet Lyrica - dette har apoteket ikke, så jeg får i stedet Pregabalin 25 mg 2xdgl. De hjælper - dvs. de voldsomme smertejag ophører.

Jeg kommer til tandlæge igen, stadig uden resultat - der er jo intet at se, og de helt voldsomme smerter er væk. Nu er der blot en konstant murren og stadig on and off problemer med at tygge sammen. Jeg læser mere om lidelsen og bliver klar over, at mange med MS er ramt af denne. At MS kan være årsagen, men at der også kan være andre årsager. Jeg vælger derfor at kontakte MS klinikken - hmmm, det fik jeg så ikke meget ud af. Sygeplejersken sagde, at jeg bare skulle fortsætte med pregabalin som ordineret af egen læge (de piller kan jeg så heller ikke tåle), så jeg stopper med dem og holder ud, nu hvor de voldsomme smertejag er væk. Så var det ligesom igennem egen læge, der skulle tages hånd om det. Altså igen til egen læge, hun valgte at få undersøgt om jeg havde infektion, det havde jeg ikke. Hun mente, at det måtte være neurologen på sygehuset, der skulle tage hånd om det. Men sygehuset har jo afvist mig. Altså har egen læge nu lavet henvisning til privat neurolog.

Jeg er helt opgivende, for hvem skal jeg vælge? Der er også lang ventetid. Det blev desværre en lægere afhandling, men jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har ikke kontaktet privat neurolog endnu - har forsøgt at kontakte MS klinikken igen - men det har hver gang været umuligt at komme igennem. Umiddelbart skal der vel findes ud af, hvor jeg er ramt af den lidelse? Jeg ved, at mange bliver MR scannet, så man måske finder årsagen. Der kan jo også ligge anden alvorlig sygdom til grund. En lille tilføjelse - jeg blev diagnosticeret med MS i 1987. På et tidspunkt efter diagnosen begyndte jeg at blive plaget af smerter på mit ydre venstre øre, voldsomme smerter - også on and off. Det har jeg nævnt på MS klinikken, men jeg har fået at vide, at det intet har med sclerosen at gøre - jeg har også været igennem øre, næse og halslæge, specialafdeling på sygehuset, og ingen har kunnet finde en årsag. Konklusion - følsomme nervebaner. Nu tænker jeg så, om alt hænger sammen og om det med nervesmerterne i ydre øre kan være en del af det? Jeg har bare sådan brug for et godt råd. Hvad bør jeg gøre - evt. insistere på undersøgelse/scanning eller?

Svar

Hvis tandlægen ikke kan finde årsagen til dine smerter, må du snakke med din neurolog om smerterne kan skyldes sclerose, og hvordan de bedst kan behandles.

Sclerose kan forstyrre sanseimpulserne der føres til hjernen, og det sansede fejltolkes derfor som smerter. Sclerose kan i mange tilfælde give trigeminus smerter, som dog kan behandles som enhver anden form for trigeminusneuralgi. Sclerosesmerter kan være svære at behandle og kræver ofte afprøvning af flere forskellige slags medicin. Man skal som regel også bruge tid på, at finde den rigtige dosis.

Trigeminussmerter har ofte jagende kortvarig karakter (neuralgiforme smerter) og kan som regel behandles effektivt med lægemidler, som man normalt bruger til behandling af epilepsi, fx. oxcarbazepin, carbamazepin, pregabalin eller gabapentin.

Sclerosesmerter kan også have mere vedvarende brændende, knugende eller svidende karakter og disse smerter behandles bedst med lægemidler, der primært bruges mod depression, fx. duloxetin, amitriptylin eller imipramin. Endelig skal nævnes cannabis medicin, dronabinol, der formentlig kan bruges til at behandle alle typer af sclerosesmerter.

Din scleroseklinik bør kunne håndtere at udrede og behandle dine smerter. Hvis det af en eller anden årsag ikke kan lade sig gøre, kan en praktiserende neurolog også behandle smerterne.