Gå til hovedindhold

Hvem skal behandle mine sclerosesmerter

Spørgsmål

Jeg har haft MS i mindst 17 år og været kørestolsbruger næsten lige så længe. Alle årene har jeg haft konstante, brændende, svidende smerter især i fødder og lænd. Det sidste par år og især det sidste 3/4 år, har smerterne bredt sig til hele kroppen, arme, lår, ryg- bryst- og hoftemuskler. Sidst tilkomne smerter er i maveregionen. Jeg har ikke fået smertestillende for det, men det har jeg brug for nu, idet alle smerter forværres, når jeg er oppe, så jeg kan ikke holde meget andet ud end at ligge i min seng.

Først på året kontaktede jeg den Scleroseklinik, jeg har været tilknyttet fra begyndelsen. De afviste mig, da jeg er flyttet, siden jeg var der sidst. Min læge mener sig ikke kompetent til at behandle mine smerter, og henviste mig til nærmeste Scleroseklinik, som returnerede henvisningen med besked på, at det er en opgave for en praktiserede neurolog. Jeg fik fornylig en henvisning til en sådan, men blev afvist med besked på, at det er en Scleroseklinik der skal tage sig af mig, hvad gør jeg nu?

Jeg er bekendt med at flere har god effekt på sclerosesmerter af Tramadol, kan det være en mulighed? Hvad er førstevalgspræparat ved de smerter jeg har? Er det stadig Imipramin eller Saroten? Hvad kan jeg foreslå, at min læge ordinerer til mig?

Svar

Det er en specialistopgave at behandle sclerosesmerter, og derfor er det din scleroseklinik eller en praktiserende neurolog, der skal tage sig af det. Jeg vil råde dig til at tage kontakt til din scleroseklinik igen og fortælle om dit forløb. Det bør ikke være til diskussion, hvorvidt du skal modtage specialistbehandling i denne situation.

Sclerosesmerter opstår på grund af en fejlfortolkning af reelle forvrængede føleimpulser, eller ved dannelse af unormale smerteimpulser i central-nervesystemet (hjerne og rygmarv). Nogle former for Sclerosesmerter føles på hudoverfladen og er konstante, svidende eller brændende. Andre føles dybe og borende eller kommer i skarpe jag af sekunders varighed.

De bedste lægemidler til at behandle sclerosesmerter, er stoffer der tidligere er brugt mod depression, men nu har vigtig anvendelse mod nervesmerter og bruges i stort omfang i neurologiske klinikker og smerteklinikker. De hyppigst anvende præparater er amitriptylin eller imipramin, men ofte bruges også duloxetin. Endvidere bruges lægemidler man normalt bruger til behandling af epilepsi, oxcarbazepin, carbamazepin, gabapentin, lamotrigen eller pregabalin. Endelig skal nævnes cannabis medicin, dronabinol, der formentlig kan bruges til at behandle alle typer af sclerosesmerter. Det kan ofte være en langvarig opgave at finde den rigtige behandling og derfor er det vigtig, at en specialist med erfaring indenfor området styrer forløbet.