Gå til hovedindhold

Hvilestole

Spørgsmål

Jeg søger vejledning i forbindelse med valg af læne-/hvilestol. Jeg har brug for nogle konkrete tips i forhold til, hvad jeg skal vælge/undgå. Jeg har meget svært ved at sidde i længere tid af gangen (får smerter og føleforstyrrelser samt uro) og skifter ofte stilling. Jeg har brug for en stol, hvor jeg kan slappe af, stikke, se en hel film uden at skulle rejse mig op x mange, sidde i skrædderstilling, hvile mm.

Jeg har forsøgt at få hjælp hos kommunen (talt med ergoterapeut), Scleroseforeningen, Sclerose Hospitalerne, Scleroseklinikken på Sygehuset (talt med sygeplejerske, der har talt med ergoterapeut) og prøver nu denne mulighed.

Svar

Ved valg af hvilestol er det vigtigt du vælger en stol i en god højde, så du nemt kan nå gulvet, når du rejser dig og som er dyb nok i sædet, så dine lår understøttes når du sidder i den, men ikke længere end til knæhasen for så bliver stolen for dyb, og så får du ikke en god støtte af ryglænet.

Du oplyser, at du får uro/smerter/føleforstyrrelser i benene? Så bør du overveje at bruge en skammel, måske med en god lang pude på, så at dine ben er helt understøttet når du sidder.

Jeg kan ikke læse, om du selv kan ændre din siddestilling, eller om du skal have hjælp til dette

Du må fysisk ud og prøve stole af. Hver person og krop er forskellig, så du skal finde den, du sidder bedst i og sid i dem længe, så du rigtigt har prøvet hver enkelt af. Du vil skulle bruge lige så lang tid på at vælge din nye stol, som du ville være med at vælge en ny bil. Det er vigtigt du sidder godt i den, den er nem at bruge og vel også overkommelig at betale.

En hvilestol slides som alt andet ved brug, måske skal du kigge efter en stol, hvor du måske på et senere tidspunkt kan udskifte skummet, hvis det er blevet fladt.

Set i lyset af din diagnose bør du også være opmærksom på at købe en stol der måske kan forhøjes på et senere tidspunkt med klodser, eller at der måske kan komme en aflastende pude i.

Hvis du gerne vil sidde i skrædderstilling, skal du måske vælge en stol hvor eventuelle sidepuder kan fjernes, så du kan få dine knæ i den rigtige stilling. Normalt sidder man godt med lidt tætte puder for støtte, men måske skal det være anderledes for dig.

På hjælpemiddelbasen finder du mange muligheder for gode og velegnede stole, men kig også i din lokale møbelforretning.