Gå til hovedindhold

Hvor mange typer medicinsk cannabis findes der?

Spørgsmål

Jeg er pårørende til en sclerose patient. Vi er ved at undersøge om han må køre bil efter indtagelse af cannabis medicin - pilleform/olie. Vi har hørt, at der er 3 forskellige typer medicin (sikkert flere), men hvad hedder de?

Svar

I dag bruges to slags medicinsk cannabis i Danmark. Cannabis indholdsstoffet THC (Dronabiol) bruges til behandling af sclerosesmerter og cannabis ekstrakt (Sativex) bruges til behandling af spasticitet. Sativex indeholder ud over THC også et andet stof, CBD, hvor begge stoffer stimulerer det cannobinoide system i hjernen og rygmarven og hæmmer udskillelsen af flere små signalmolekyler (GABA, histamin, acetylcholin, dopamin, glutamat, cholecystokinin, D-aspartat, glycin og noradrenalin). På den måde virker medicinen dæmpende på en række symptomer, herunder smerte, muskelspænding og kramper, men stimulerer desuden appetit og hæmmer kvalme, hvorfor cannabismedicin også bruges til at dæmpe bivirkninger til kemoterapi. Man må ikke køre bil når man indtager Sativex.

Cannabis kan desuden købes på en række hjemmesider og illegalt, men dette marked er ikke underlagt lægemiddelloven, og jeg kan derfor ikke oplyse om administrationsform (piller/olie mm.) eller indhold.