Gå til hovedindhold

Hvor meget D-vitamin anbefales

Spørgsmål

Der har tidligere været skrevet om, at det er vigtigt, at børn af scleroseramte har et tilstrækkeligt højt niveau af D-vitamin. Hvor stor mængde anbefales det, at voksne raske børn indtager?

Svar

Både børn og voksne anbefales et indtag af D-vitamin fra kosten på 10 mikrogram (µg) dagligt. Her er fede fisk som f.eks. sild, laks og makrel en rigtig god kilde. Vi anbefales at spise 350 g fisk om ugen, hvoraf de 200 g bør være fed fisk, som ikke alene bidrager med D-vitamin men også omega-3 fedtsyrer. Andre kilder til D-vitamin i kosten er f.eks. æg og kød.

Det er svært for rigtig mange at få nok D-vitamin i den daglige kost. Om sommeren danner vi dog også D-vitamin i huden ved hjælp af solens stråler. Men i vinterhalvåret kan vi ikke danne D-vitamin i huden, da solen ikke kommer tilstrækkeligt højt på himlen på vores breddegrader. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle voksne og børn over 4 år tager et tilskud på mellem 5-10 µg D-vitamin fra oktober til og med april måned. 

Jeg er ikke helt klar over, hvilket studie du henviser til i dit spørgsmål. Men sclerose betegnes ikke som udgangspunkt som en arvelig sygdom, men genetikken kan spille en rolle. Tidligere har et dansk studie vist, at førstegradsslægtninge (f.eks. børn til en med sclerose) har 7 gange højere risiko for at udvikle sclerose sammenlignet med baggrundsbefolkningen, hvilket dog stadig er en lav risiko. Det er dog ikke sådan, at børn af scleroseramte anbefales at have en højere D-vitaminstatus end andre. Generelt tilrådes det at have en D-vitaminstatus i blodet på over 50 nanomol per liter.

Hvad angår D-vitamin og sclerose, så er der endnu ikke undersøgelser, der viser en klar sammenhæng, men forskning tyder på, at mangel på vitaminet kan sættes i forbindelse med udvikling af sclerose samt forværring af symptomerne. Det er derfor vigtigt, at man følger anbefalingen om at tage kosttilskud med D-vitamin om vinteren, og at man generelt hele året husker at vælge fødevarer med et højt indhold af D-vitamin. Man kan evt. tage en snak med lægen vedrørende om et kosttilskud om vinteren er tilstrækkeligt, eller om man bør tage tilskud hele året.