Gå til hovedindhold

Hvor sidder mine plaks?

Spørgsmål

Jeg kunne godt tænke mig at vide de steder mine plaks sidder i hjernen, hvordan kan disse påvirke kroppen? Jeg har læsioner periventrikulært, juxtakortikalt og i corpus callosum. Hvad betyder dette? 

Jeg er voldsom træt, er begyndt på Kesimpta i december 2022, og min træthed er blevet meget værre, og jeg kan ikke varetage et arbejde på nuværende tidspunkt. Overvejer at stoppe med medicinen.

Svar

De områder, der er nævnt i din MR beskrivelse er kun en helt overordnet beskrivelse af MS plaks og refererer til områder af vigtighed for de diagnostiske kriterier for MS (McDonald kriterier).

Periventrikulært betyder, at nogle plaks ligger i tæt tilslutning til hjernens centrale væskefyldte hulrum (ventrikler), og juxtakortikalt betyder, at plaks ligger i tæt tilslutning til hjernebarken (kortex) og corpus callosum er hjernebjælken, som forbinder de to hjernehalvdele. Hvis man skal sige noget om dine plaks betydning for hjernens funktion, skal man vide præcis hvor i disse regioner de er placeret.

Vedrørende din Kesimpta behandling tænker jeg, at du må snakke med din MS neurolog om en plan for hvad man kan gøre ved din træthed og hvornår det vil være relevant at skifte behandling, hvis dine symptomer er uacceptable.

Overlæge Morten Blinkenberg