Gå til hovedindhold

Hvordan påvirker sclerose amygdala

Spørgsmål

Hvordan påvirker amygdala sclerose og den anden vej rundt? Kan kognitive forstyrrelser som problemer med at overskue/håndtere pludselige og uforventede ændringer og reaktioner derpå som vrede og frustration hænge sammen med amygdalareaktioner? Og hvis ja hvordan?

Svar

Sclerose angriber central-nervesystemets celler og ved MR skanning, kan dette måles ved at hjernen skrumper, hvilket vil sige at volumenet bliver mindre. Flere undersøgelser har vist, at Amygdala (et område i hjernen af særlig betydning for følelser og indlæring samt sammenhængen mellem stimuli og følelsesmæssig reaktion) volumen er lavere hos mennesker med MS sammenlignet med kontroller. Neuropsykologiske undersøgelser har vist, at især hukommelse, kommunikationsfærdigheder og sociale færdigheder  er påvirket hos mennesker med MS, som har reduceret amygdala-volumen, hvilket kan skyldes en påvirkning af blandt andet følelsesmæssige adfærdsreaktioner. Hos mennesker med MS, er andre områder i hjernen, af betydning for adfærden og den kognitive funktion, dog også påvirket af sygdommen, hvilket gør tolkningen af resultaterne mere kompleks.

Det kan derfor godt være, at dine følelsesmæssige reaktioner på uventede ændringer, kan hænge sammen med amygdalas funktion, men det er svært at sige om det alene kan forklare problemet.