Gå til hovedindhold

Hvordan sker omdannelsen til blåsyre i hørfrø

Spørgsmål

Tobias Schmidt Hansen anbefaler i svar af 22.11.15 at skifte fiskeolie ud med knust hørfrø, da fiskeolien indeholder for mange affaldsstoffer, der fremmer inflammation i kroppen. Jeg har tidligere brugt hele hørfrø i brød og knækbrød, og kan godt se at de tilsyneladende glider hele igennem, og ikke bliver optaget i kroppen. Nu blender jeg hørfrøene og bruger dem både i havregrød og brød. Tobias Schmidt Hansen anbefaler at opbevare knust hørfrø i køleskabet i max. en uge for at undgå, at de danner blåsyre. Hvordan sker omdannelsen til blåsyre, og har temperaturen ved bagning og kogning af grød nogen betydning.

Svar

Blåsyre i hørfrø udgør ikke nogle sundhedsmæssige problemer, så længe man ikke spiser mere end et par spiseskeer om dagen. Det største problem ved hørfrø er deres Cadmium indhold, hvilket er derfor jeg anbefaler, at man kun spiser 1-2 spiseske knust hørfrø om dagen og gerne de økologiske, da de oftest har mindre Cadmium.

Grunden til at jeg anbefaler, at man opbevarer dem i køleskabet, er så at deres omega-3 fedtsyrere ikke oxiderer og bliver harske. Jeg skal dog indrømme, at det udelukkende er ud fra et forsigtighedsprincip. Forskningen viser, at hørfrøenes høje indhold af antioxidanter er exceptionel effektivt til at beskytte omega-3'en, så det er muligvis ikke engang nødvendigt. Det er også antioxidanterne der gør, at du godt både kan bage og koge knust hørfrø og stadig drage nytte af omega-3'en. Man kan kun være imponeret over, hvor effektiv beskyttelse hørfrøet giver de ellers så skrøbelige fedtsyrer.