Gå til hovedindhold

Hvordan tager jeg svære emner op

Spørgsmål
Jeg er meget ulykkelig. Min veninde, som er verdens bedste, går med en angst for at hun har sclerose.

Hendes mor havde slerose og hun synede hen, fra at være en livsglad, munter pige og en festpapegøje, til at blive en hjælpeløs, sur bitter kvinde (ved det kan være sygdommen, der bevirkede dette).

Min veninde har altid sagt, at sådan ville hun ikke ende - så hellere tage livet af sig selv.

Min veninde har ikke selv nævnt noget for mig, omkring at hun har angst for at have sclerose og jeg har ikke oplevet noget som har gjort mig bekymret. I julen skete der imidlertid det, at hendes datter kontaktede mig og brød total sammen, da hun fortalte mig hvordan hun oplevede sin mor:

Hun går ind i dørkarme som om hun er fuld, hun ringer til sin datter for at spørge om hvordan man laver en middagsret som hun har lavet mange gange, men nu ikke kan huske. I det hele taget glemmer hun rigtig mange ting, for eksempel madvaner skostørrelser aftaler, købte gaver og hvem der skal have hvad af de gaver hun selv har købt m.m.

Min veninde er en der ellers aldrig glemmer noget og har styr på alting - også for andre.

Hun lider desuden rigtig meget af hovedpine og har gjort det i rigtig mange år.

Når vi har talt om sex, har det ikke været nogen klager og jeg har ikke oplevet surhed, ej heller ikke hørt klager om smerter. Hun har dog klaget over søvnbesvær.

Hendes datter har, med andre ord, oplevet mange af de ting, som jeg ikke har set.

Kan min veninde virkelig skjule disse gener så godt?

Hun har selv bestilt bøger fra jer, så jeg tænker, at hun også selv må tænke på det. Hendes datter fandt bøgerne og spurgte hvorfor hun havde dem, det slog hun hen med hendes mor. Det troede hendes datter imidlertid ikke på og gik hende på klingen. Det resulterede i at hun blev ked af det.

Hun viil dog ikke tale om det og vil ikke gå til lægen.

Min veninde og jeg har altid talt om alt, hvorfor jeg ikke kan forstå, at hun ikke har nævnt noget om hendes bekymring, eller hvordan hun har kunne skjule de ting hun tumler rundt med.

Hendes datter vil blive meget uvenner med sin mor, hvis hun vidste, at hun har fortalt mig det, idet hun ved at jeg ville tvinge hende til læge.

Hvad gør jeg?
Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang